A görögök a sárgaborsóval is csodát művelnek – Kiadós egytálétel, ez a fava
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Az ásványi anyagokban gazdag sárgaborsóval nem csak a gyerekek egy nagyobb csoportját lehet ijesztgetni, bőven akadnak olyan felnőttek is, akiket rettegés fog el a hüvelyes hallatán - köszönhetően a régi menzás időkben felszolgált betonfőzeléknek.
A sárgaborsó nem tartozik a legkedveltebb csemegék közé, sokan nem rajonganak a hüvelyesért, ami nagy kár, hisz ez a kis csoda nem csak nagyon egészséges, de remekül bírja a fűszereket, ízekben gazdag fogásokat tálalhatunk belőle, amiket vétek lenne kihagyni.
A görög gasztronómia tradicionális egytálasa a fava. A fava sárgaborsóból készül, egyszerű alapanyagból, amit néhány hozzávalóval kiegészítve tesznek emlékezetessé. Az egytálétel Szantorini szigetén különösen népszerű, a helyi éttermek büszkén kínálják a pürésített hüvelyest, ami két változatban található meg az étlapokon. Kínálják puritán verzióban - a pürét kevés olívaolajjal meglocsolva -, illetve tálalják gazdagon, minden földi jóval megpakolva.
Utóbbinál finomra dinsztelt hagyma, grillezett zöldségek, sült szalonna, kapri- vagy olajbogyó kerül rá. Tápláló és finom fogás, amit bátran fűszerezhetünk saját szájízünkre szabva, hiszen a sárgaborsó szereti a fűszereket, azoktól lesz igazán ízletes.
Fava
Hozzávalók 2 személyre
- 20 dekagramm sárgaborsó
- 1 fej hagyma
- 1 darab sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab babérlevél
- 1 ág rozmaring
- 1.2 liter zöldségalaplé
- 1 darab citrom leve
- 4 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A sárgaborsót annyi forrásban lévő vízzel felöntjük, amennyi ellepi.
A hagymát finomra vágjuk, a sárgarépát kockázzuk, a fokhagymát vékonyra vágjuk. A zöldségeket serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot, babérleveleket, majd 2 evőkanál olívaolaj társaságában közepes lángon dinszteljük.
A sárgaborsót leszűrjük, majd a serpenyőben készült zöldségekhez adjuk, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a rozmaringot. Körülbelül 15-20 percig főzzük, addig, amíg a hüvelyes felszívja a folyadék jelentős részét és megpuhul.
A megpuhult sárgaborsót levesszük a tűzhelyről, kikanalazzuk belőle a babérleveleket és a rozmaringot, majd a serpenyő tartalmát robotgépbe öntjük, belefacsarjuk a citrom levét, 2 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és krémesre turmixoljuk.
Fogyaszthatjuk olívaolajjal megöntözve, de gazdagabban is, a tetejére sült zöldségeket, saját zsírjában készült szalonnát, kapri- vagy olajbogyót tehetünk.
Fotó: Getty Images