Fűszeres zöldséges rizs görög recept alapján – Olyan könnyed, mint egy saláta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ropogós és lédús zöldségek, sós feta sajt, citromos dresszing és pergős rizs alkotja ezt a könnyed nyári salátát.
A klasszikus görög salátánál laktatóbb, a tésztasalátánál könnyedebb a rizsből készült verzió, tökéletes nyári ebéd vagy vacsora lehet belőle. Az édes paradicsom, a roppanós lilahagyma és a friss zöldfűszerek nem hiányozhatnak belőle, az egészet pedig egy könnyed citromos dresszing koronázza meg.
Eredetileg a görög verzió orzo tésztával készül, ez a tésztafajta küllemében nagyon hasonlít a rizsre, pedig durumliszt az alapja. Az orzo főzés során megőrzi az alakját, nem fő szét olyan könnyen, mint más tésztafajták, ezért tökéletes alapja lehet salátáknak, de akár rizottónak is.
Orzót a nagyobb szupermarketekből is beszerezhetünk, de ha nem jutnánk hozzá, vagy diétásabb verziót készítenénk, rizzsel helyettesíthetjük. Olyan fajta rizst érdemes választani, ami a főzés során nem lesz ragacsos vagy nyálkás, inkább pergős, harapnivaló az állaga, ezért a barna- vagy a vadrizs tökéletes hozzá.
Görög zöldséges rizs
Hozzávalók 6 adaghoz
Dresszing:
- 80 milliliter olívaolaj
- 3 evőkanál friss citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Saláta:
- 225 gramm barna rizs/orzo
- 140 gramm feta sajt
- 1 darab kígyóuborka
- 300 gramm koktélparadicsom
- 90 gramm olívabogyó
- 1 nagy fej lilahagyma
- 3 evőkanál friss bazsalikom
- 2 evőkanál friss petrezselyem
Elkészítés:
A dresszing hozzávalóit - a megpucolt fokhagymát reszeljük le - keverjük alaposan össze. Tegyük félre.
A rizst/orzo tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, majd tegyük félre hűlni.
Amíg hűl, készítsük elő a többi hozzávalót. A fetát és a megmosott uborkát kockázzuk össze, a koktélparadicsomokat és az olívabogyót vágjuk félbe, a lilahagymát, petrezselymet, bazsalikomot aprítsuk össze.
Tegyünk mindent egy nagy tálba, alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Öntsük rá a dresszinget, azzal is keverjük egybe, hogy az öntet mindenhol bevonja a zöldségeket és a rizst. Fedjük le, majd tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images