Remegős gőzgombóc selymes vaníliasodóval: a puha tészta csokis tölteléket kap

gcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gőzgombóc osztrák finomság, az egyik legkedveltebb hütte étel, ami édes és sós verziókban is kóstolható.

A kelt tésztából készült gombócok a knédlihez hasonlóan gőzöléssel készülnek, akár párolóedényben is elkészíthetők. Ha azonban nem rendelkezik az ember ilyen konyhai eszközzel, de szívesen enne gőzgombócot, egy kis turpisságra is szükség lesz az elkészítéséhez. A nagyi praktikáját követve a gyöngyöző víz felszínére beolajozott sütőpapírt kell helyezni, amire a gombócokat bátran rá lehet ültetni, csupán arra figyelj, hogy ne pakolj sokat a papírra és ne felejtsd el lefedni, miközben párolod.

Sípályákon nagy kedvenc az édes gőzgombóc, amit gyakran szilvalekvárral töltve szoktak kínálni, persze más ízesítésű dzsem is kerülhet a tésztába. Ha nem kedveled a lekvárt, csokit, de még nutellát is kanalazhatsz a gombócok közepébe.

Gőzgombóc csokival és vaníliasodóval

gct

Hozzávalók 10 darabhoz:

A gombóchoz:

  • 3 deciliter tej (langyos)
  • 2 evőkanál cukor
  • 7 gramm élesztő (por)
  • 1 darab tojás
  • 3 dekagramm vaj (olvasztott)
  • 50 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 200 gramm tej- vagy étcsoki
  • 10 dekagramm olvasztott vaj a kenéshez

A sodóhoz:

  • 1 darab vaníliarúd
  • 5 deciliter tej
  • 2 evőkanál (barna) cukor
  • 3 darab tojássárgája
  • mák, porcukor vagy lekvár a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Először a gombócokat készítsük el. A tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd várjunk 2-3 percet, amíg az élesztő felfut, ezután üssük bele a tojást, az olvasztott vajat is csorgassuk bele.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és gyúrjuk össze, dagasszuk, majd letakarva 1 órát pihentessük.

A megkelt tésztából gyúrjunk 10 cm átmérőjű gombócokat, amelyeknek a közepébe 1-2 kocka csokit is rejtsünk. Az elkészített gombócokat tegyük félre és 30 percig pihentessük.

Egy nagyobb méretű fazékba tegyünk fel vizet forrni, miután felforrt, vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön a víz, majd tegyünk rá egy párolóbetétet, helyezzük rá az olvasztott vajjal megkent gombócokat és pároljuk lefedve 10-15 percig.

Vaníliasodó:

A tejet öntsük magas falú lábasba.

A vaníliarúdat vágjuk félbe, a kikapart magját tegyük a tejbe.

A vaníliás tejhez adjuk hozzá a cukrot és a tojássárgáját, majd alacsony láng felett, folyamatosan kevergetve forraljuk fel, amíg a sodó besűrűsödik.

Az elkészült gombócokat kínáljuk vaníliasodóval, a tetejükre porcukor, mák vagy lekvár kerülhet. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük