![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Remegős gőzgombóc selymes vaníliasodóval: a puha tészta csokis tölteléket kap
![gcover](https://kep.index.hu/1/0/3669/36695/366956/36695663_2802927_802c14655584bbcb656a1137151c53e3_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gőzgombóc osztrák finomság, az egyik legkedveltebb hütte étel, ami édes és sós verziókban is kóstolható.
A kelt tésztából készült gombócok a knédlihez hasonlóan gőzöléssel készülnek, akár párolóedényben is elkészíthetők. Ha azonban nem rendelkezik az ember ilyen konyhai eszközzel, de szívesen enne gőzgombócot, egy kis turpisságra is szükség lesz az elkészítéséhez. A nagyi praktikáját követve a gyöngyöző víz felszínére beolajozott sütőpapírt kell helyezni, amire a gombócokat bátran rá lehet ültetni, csupán arra figyelj, hogy ne pakolj sokat a papírra és ne felejtsd el lefedni, miközben párolod.
Sípályákon nagy kedvenc az édes gőzgombóc, amit gyakran szilvalekvárral töltve szoktak kínálni, persze más ízesítésű dzsem is kerülhet a tésztába. Ha nem kedveled a lekvárt, csokit, de még nutellát is kanalazhatsz a gombócok közepébe.
Gőzgombóc csokival és vaníliasodóval
![gct](https://kep.index.hu/1/0/3669/36695/366956/36695681_1be8eff58fcf3679977cf248a242f4ee_wm.jpg)
Hozzávalók 10 darabhoz
A gombóchoz:
- 3 deciliter tej (langyos)
- 2 evőkanál cukor
- 7 gramm élesztő (por)
- 1 darab tojás
- 3 dekagramm vaj (olvasztott)
- 50 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 200 gramm tej- vagy étcsoki
- 10 dekagramm olvasztott vaj a kenéshez
A sodóhoz:
- 1 darab vaníliarúd
- 5 deciliter tej
- 2 evőkanál (barna) cukor
- 3 darab tojássárgája
- mák, porcukor vagy lekvár a tetejére
Elkészítés:
Először a gombócokat készítsük el. A tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd várjunk 2-3 percet, amíg az élesztő felfut, ezután üssük bele a tojást, az olvasztott vajat is csorgassuk bele.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket és gyúrjuk össze, dagasszuk, majd letakarva 1 órát pihentessük.
A megkelt tésztából gyúrjunk 10 cm átmérőjű gombócokat, amelyeknek a közepébe 1-2 kocka csokit is rejtsünk. Az elkészített gombócokat tegyük félre és 30 percig pihentessük.
Egy nagyobb méretű fazékba tegyünk fel vizet forrni, miután felforrt, vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön a víz, majd tegyünk rá egy párolóbetétet, helyezzük rá az olvasztott vajjal megkent gombócokat és pároljuk lefedve 10-15 percig.
Vaníliasodó:
A tejet öntsük magas falú lábasba.
A vaníliarúdat vágjuk félbe, a kikapart magját tegyük a tejbe.
A vaníliás tejhez adjuk hozzá a cukrot és a tojássárgáját, majd alacsony láng felett, folyamatosan kevergetve forraljuk fel, amíg a sodó besűrűsödik.
Az elkészült gombócokat kínáljuk vaníliasodóval, a tetejükre porcukor, mák vagy lekvár kerülhet.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!