Ragacsos, szaftos almás-zabpelyhes keksz gluténmentesen: napokig nem szárad ki
Az almás-zabpelyhes keksz kívül ropogós, belül nyúlós, ráadásul gluténmentes, így az is bátran eheti, akinek kerülnie kell a glutént.
A házi készítésű ételek hallatán a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy hosszú órákat kell a konyhában tölteni, ráadásul az elkészült fogások ritkán tartanak 1-2 napnál tovább. Ennek nem feltétlenül kell így lennie! Ha előre tervezel, és a hétvégédből rászánsz pár órát az előkészületekre, akkor egész héten élvezheted a finom és laktató étkeket.
Az egyik gyorsan és nagy adagban készülő reggeli a házi granola, amelynek rengeteg variáció jól áll, így gyakorlatilag megunhatatlan. Készítheted aszalt gyümölcsökkel, hozzáadhatod a kedvenc olajos magvaidat, de akár cukormentes verzióban is készülhet, ha a juharszirup vagy méz helyett datolyapasztát használsz az édesítéshez. Önmagában is isteni, de kombinálhatod joghurtokkal, gyümölcsökkel vagy ezzel a szuper smoothie-val. Zárt dobozban tárolva pedig hetekig eláll!
Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a mandulát, a kókuszcsipszet és a chiamagot. Egy kisebb edényben melegítsük össze a kókuszolajat a juharsziruppal, a sóval és a fahéjjal, majd öntsük az egészet a zabpelyhes keverékre. Jól forgassuk össze, hogy a száraz hozzávalókat beterítse a szirup.
Simítsuk a granolát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. 15 percenként ellenőrizzük, és forgassuk át a granolát, hogy ne égjen meg, hanem szép aranybarnára piruljon.
Ha szeretnénk aszalt gyümölcsöket is a granolához adni, akkor azokat csak a sütés után keverjük hozzá, úgy nem fognak kiszáradni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu