Könnyű nyári saláta grillezett görögdinnyével és feta sajttal – Friss limelé koronázza meg

dinnyesaláta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A grillezés minden alapanyagot a köbre emel, gyümölcsökkel is ugyanúgy működik, a lime és a dinnye íze sokkal mélyebb, még gyümölcsösebb lesz.

Nagyon könnyed és friss saláta, ízeiben mégis nagyon izgalmas - a görögdinnye picit füstös lesz, a grillezett lime savassága és a feta sóssága ellensúlyozza az édes ízt, a rukkola picit kesernyés íze pedig összefogja az egészet. Ha valaki esetleg nem kedveli a rukkolát, bármilyen zölddel helyettesítheti, legyen az bébispenót vagy madársaláta.

Görögdinnyéből érdemes a mini, mag nélküli verziót választani, de természetesen simával is ugyanúgy működik, kb. 2 kilogramm dinnye  (héjjal együtt) bőven elég a salátához. Attól függően, hogy könnyed vacsorának vagy főételnek szánnánk, 4-6 adagra elég ez a mennyiség. A grillezéstől mély, még gyümölcsösebb íze lesz a dinnyének, így minden fogást megkoronázhatunk vele.

Grillezett dinnyés saláta

dinnyesaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 kisebb görögdinnye (2 kg)
  • 140 gramm rukkola
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 darab lime
  • 100 gramm feta sajt
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A dinnyét vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd a szeleteket negyedeljük, hogy háromszögeket kapjunk. A magokat szedjük ki a dinnyéből, vagy eleve használjunk mag nélküli változatot. Egy papírtörlő segítségével itassuk fel a dinnyéről a felesleges nedvességet. 

Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton. 

A lime-okat vágjuk félbe. A lime-ok vágott felét és a dinnyeszeletek mindkét felét kenjük le vékonyan olívaolajjal. 

Oldalanként kb. 3 percig grillezzük a dinnyeszeleteket, míg picit megpirulnak és szépen látszik rajtuk a grillrács nyoma. Közben ne nagyon mozgassuk őket, csak mikor fordítjuk. Grillezzük meg a lime-okat is - a vágott felükkel lefelé -, elég nekik pár perc.

A rukkolát osszuk szét 4-6 tányér között. Tegyünk mindegyikre dinnyeszeleteket, illetve vékonyra összeszelt lilahagymát, majd morzsoljunk rá feta sajtot. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, nyomjuk rá a grillezett lime-ok levét, majd frissen őrölt borssal, sóval kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük