Füstös, grillezett édesburgonya: lime ellensúlyozza az édes ízeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Lime, koriander és egy kevés méz koronázza meg a grillezett batátát, egyszerre édes és fanyar a végeredmény.
Bár a grillhúsok nagyobb népszerűségnek örvendenek, zöldségeket is érdemes a rácsra dobni. A héjában sült krumpli grillen készítve is nagy kedvenc, de mindenképpen próbáld ki az édesburgonyát is. Mivel sok idő kell neki, míg megpuhul, érdemes előfőzni, utána szeletelni, majd sütni.
Az édesburgonya simán sóval és borssal is isteni, főleg, hogy füstös aromát is kap, de vinaigrette-tel meglocsolva még finomabb lesz. A lime és a koriander ellensúlyozza a krumpli édes ízét, míg a méz éppenhogy kiemeli azt. Mindenképp a még meleg burgonyára öntsd a dresszinget, úgy magába szívja az ízeket, mennyei lesz.
Grillezett édesburgonya
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 2 nagy darab édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Vinaigrette:
- 2 evőkanál limelé
- 2 evőkanál koriander
- 1.5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál méz
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Az édesburgonyákat mossuk meg, majd héjastul dobjuk lobogó, sós vízbe. Főzzük őket félpuhára nagyjából 20 perc alatt.
Közben melegítsük elő a grillt magas fokozaton.
Ha picit hűlt a krumpli, vágjuk 6-7 milliméter vastag karikákra. Kenjük le olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk a szeleteket.
Tegyük a szeleteket a grillre, majd oldalanként 2,5 percig süssük őket, míg a grillrács nyomot nem hagy rajtuk. Szedjük őket egy tálcára.
Készítsük el a dresszinget: egy kis tálban keverjük össze a limelevet, az összeaprított koriandert, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a mézet, majd sózzuk. Öntsük a meleg krumplira az öntetet, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images