Chilis-mézes mázzal pirult édesburgonya - A belseje krémesre sül

édesburi2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kellemesen csípős, leheletnyit füstös és természetesen édes az így készült, sütőben sült édesburgonya.

Egyszerű alapanyagokból is csodás fogás kerekedhet, a sült édesburgonya önmagában is az egyik legfinomabb köret, így viszont főételként is megállja a helyét. A természetesen édes ízét még jobban kiemeli a méz, a chili és a lime pedig tökéletes ellensúlyként működnek. 

A chili az egyik legjobb melegítő fűszer, hűvös napokon különösen jólesik a fogyasztása, a füstölt paprika pedig pikáns ízt kölcsönöz a krumplinak. A lime már csak felteszi az i-re a pontot, friss és könnyed lesz tőle az összhatás.

Az édesburgonya akkor az igazi, ha nagyon krémesre sül a sütőben - azért, hogy minél gyorsabban és puhábbra süljön, érdemes bevagdosni a húsát, de vigyázni kell, nem szabad teljesen átvágni. A bevagdosás abban is segít, hogy a fűszerek és a méz minél jobban átjárja a krumpli belsejét is. Vigyázat, tüzes lesz a végeredmény!

Mézes mázzal sült édesburgonya

édesburi

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 darab édesburgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab lime
  • opcionális friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

A cayenne-borsot és a fűszerpaprikát keverjük össze egy kis tálkában.

Az édesburgonyákat hosszában vágjuk ketté. Kenjük le őket olívaolajjal, a héjukat is. Sózzuk, borsozzuk a félbevágott krumplikat.

A krumpli húsát vagdossuk be egy éles késsel rácsos alakzatban, de ne vágjuk át teljesen. Szórjuk meg őket a kikevert fűszerpaprikával. 

20 percig süssük őket, majd vegyük ki őket, kenjük le a tetejüket mézzel. Toljuk őket vissza a sütőbe, süssük további 10 percig, vagy míg teljesen puha nem lesz a krumpli.

Friss limelével meglocsolva tálaljuk, aki szeretné, petrezselyemmel is megszórhatja.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük