![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Chilis-mézes mázzal pirult édesburgonya - A belseje krémesre sül
![édesburi2](https://kep.index.hu/1/0/3463/34636/346367/34636747_2651617_cf0933a1ff0a55292b79c9dee6136eed_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kellemesen csípős, leheletnyit füstös és természetesen édes az így készült, sütőben sült édesburgonya.
Egyszerű alapanyagokból is csodás fogás kerekedhet, a sült édesburgonya önmagában is az egyik legfinomabb köret, így viszont főételként is megállja a helyét. A természetesen édes ízét még jobban kiemeli a méz, a chili és a lime pedig tökéletes ellensúlyként működnek.
A chili az egyik legjobb melegítő fűszer, hűvös napokon különösen jólesik a fogyasztása, a füstölt paprika pedig pikáns ízt kölcsönöz a krumplinak. A lime már csak felteszi az i-re a pontot, friss és könnyed lesz tőle az összhatás.
Az édesburgonya akkor az igazi, ha nagyon krémesre sül a sütőben - azért, hogy minél gyorsabban és puhábbra süljön, érdemes bevagdosni a húsát, de vigyázni kell, nem szabad teljesen átvágni. A bevagdosás abban is segít, hogy a fűszerek és a méz minél jobban átjárja a krumpli belsejét is. Vigyázat, tüzes lesz a végeredmény!
Mézes mázzal sült édesburgonya
![édesburi](https://kep.index.hu/1/0/3463/34636/346367/34636757_a3c12e793a324b1df14177a4f88c36d5_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
- 2 darab édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab lime
- opcionális friss petrezselyem
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A cayenne-borsot és a fűszerpaprikát keverjük össze egy kis tálkában.
Az édesburgonyákat hosszában vágjuk ketté. Kenjük le őket olívaolajjal, a héjukat is. Sózzuk, borsozzuk a félbevágott krumplikat.
A krumpli húsát vagdossuk be egy éles késsel rácsos alakzatban, de ne vágjuk át teljesen. Szórjuk meg őket a kikevert fűszerpaprikával.
20 percig süssük őket, majd vegyük ki őket, kenjük le a tetejüket mézzel. Toljuk őket vissza a sütőbe, süssük további 10 percig, vagy míg teljesen puha nem lesz a krumpli.
Friss limelével meglocsolva tálaljuk, aki szeretné, petrezselyemmel is megszórhatja.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!