Balzsamecetes szószban grillezett gombanyárs – Könnyed, mégis laktató húspótló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Legyen szó húsról vagy gombáról, a finom, szaftos nyárs titka a jó pácban rejlik, de az sem mindegy, mennyi ideig áll benne az alapanyag.
A grillezett gombanyárs a vegák és a húsevők kedvence lesz, előbbiek húspótlóként használhatják, utóbbiak pedig köretként is elkészíthetik. A nyárs titka a pác, minél tovább áll benne a zöldség, annál finomabb lesz. A pác alapját a fokhagyma, balzsamecet, citromlé és olívaolaj képezi, de legalább ilyen fontos szerepük van a fűszereknek is: a petrezselyem és a cayenne-bors kihagyhatatlan belőle.
Próbáljunk meg kisebb csiperkegombákat beszerezni, de ha nem sikerül, félbe- vagy negyedbe vághatjuk a zöldséget. Lehet, hogy nehéz lesz a gombát a nyársra húzni, ne erőszakkal tuszkoljuk rá, mert akkor könnyen megtörik, inkább tekerő-, csavarómozdulatokkal próbáljuk meg.
Amilyen gyorsan elkészül a gomba, olyan gyorsan meg is éghet, úgyhogy nagyon oda kell rá figyelni, nem szabad sokáig hagyni a rácson. Ha nem rögtön tálaljuk, érdemes lefedni alufóliával, hogy megtartsa a hőt.
Grillezett gombanyárs
Hozzávalók 10 darabhoz
- 500 gramm csiperkegomba
- 60 milliliter olívaolaj
- 60 milliliter citromlé
- 1 marék petrezselyem
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
- 0.25 teáskanál cayenne-bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
A nyársakat - ha fából készültek - áztassuk vízbe legalább 15 percre.
A gombán kívül tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, majd alaposan dolgozzuk őket össze.
A gombákat mossuk meg alaposan, majd vágjuk őket félbe.
Tegyük a félbevágott gombákat egy zárható zacskóba, öntsük rájuk a pácot, majd alaposan rázzuk össze, hogy a pác mindenhol bevonja a zöldséget. Tegyük a hűtőbe legalább 30-45 percre.
Melegítsük elő a grillt 150 fokon.
Húzzuk rá a gombákat a nyársakra, ha nehezen menne rá, próbáljuk meg tekerőmozdulatokkal. Oldalanként 3-3 percig süssük a gombákat, de figyeljünk oda, nehogy megégjenek. Fólia segítségével tartsuk őket melegen, amíg nem tálaljuk.
Fotó: Getty Images