Így készítve lesz a legfinomabb a sült oldalas: gyömbéres máz teszi izgalmassá

gyocover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az oldalast egészben is hagyhatod, elég a csontok közt bevágni, úgy tálalásnál könnyen szeletelhető, de feldarabolva is a sütőbe kerülhet pirulni.

A sertésoldalas akkor jó, ha a hús olyan omlós, hogy egy érintésre leválik a csontról, jól érződnek rajta a fűszerek, és persze szaftos.

A puha, zamatos hús egyik titka, hogy sütés előtt elő kell főzni, úgy sokkal finomabb lesz. A főzővízbe mindig kerüljön ízesítő, jelen esetben hagyma, fokhagyma és babérlevél, majd jöhet a gyömbéres marinád, amelyben feltétlen álljon 1-2 órát, de akár egy teljes éjszakát is pihenhet benne. A sütési időtől ne ijedj meg, alacsony hőfokon nem fog megégni, de a fél szemed mindig legyen a húson, mivel minden sütő más, ezért előfordulhat, hogy hamarabb elkészül, vagy netán kicsit több ideig kell pirulnia.

Ha a hagyományos fűszerezésű oldalast jobban szereted, akkor próbáld ki a régimódi, mamaféle változatot.

Gyömbéres sült oldalas

gyoct

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 1 kg sertésoldalas
  • 2 darab babérlevél
  • 1 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma

Marinád:

  • 2 ujjnyi gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál méz
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál szójaszósz
Recept idők

Elkészítés:

Az egészben hagyott vagy feldarabolt oldalast tegyük annyi vízbe, amennyi ellepi. A vízbe dobjuk bele a babérlevelet, megpucolt hagymát és fokhagymát, így főzzük 1 órát.

A marinádhoz a gyömbért daraboljuk fel és helyezzük aprítóba (botmixert is használhatunk), tegyük mellé a fokhagymát, cukrot, mézet, sót, borsot, szójaszószt, és az egészet pürésítsük. Kenjük a húsra, és 1-2 órára helyezzük hűtőbe.

A pihent, mázas húst toljuk 160 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 40-50 percig alufóliával lefedve, utána fólia nélkül addig, amíg szép színt kap (35-45 perc, de picit több ideig is eltarthat).

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük