30 perces bolognai tészta – Van rá recept a neten, de vajon működik-e?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Annyira rohan ez a világ, hogy már a jó kis egész nap rotyogtatós recepteket is lerövidítjük? Ne már!
Nagyon jó, hogy vannak Jamie-nek és Nigellának a tizenöt, tíz, sőt, ötperces vacsorái, de vannak olyan ételek, amiket én bűnnek érzek siettetni, ilyen a bolognai is. Éppen ezért volt muszáj kipróbálnom ezt a nagyon menő szupergyors bolognai receptet, talán hogy beigazolódjon az az alapelv, hogy bizonyos dolgokat inkább ne csináljunk, ha nincs rá időnk.
A bolognai egy olyan étel, ami a legmélyebb szívügyem, az első ételek közé tartozik, amelyet valaha készítettem, az első étel volt, amit képes voltam egész nap főzni, mert azt javasolta egy olasz nagymama, hogy úgy az igazi. Az utóbbi tizenöt évben rengetegféleképpen elkészítettem már, és megvan a saját, jól bevált, nem egész napos, de nem is tízperces receptem hozzá.
Az expressz verzió
Mark Bittman egy biztos pont, a New York Times gasztro szakírója annyira alapos és gondos, hogy száz százalékig megbízom benne, amit ő állít, abban biztos, hogy kell lennie igazságnak. Bittman receptje mindent felborít, előbb pirítja a húst, aztán adja hozzá a zöldségeket, rövid ideig főzi, közben el is készíti a tésztát, és már tálal is. A végeredmény egy, az eredetitől teljesen különböző étel, nem is nevezném bolognainak, inkább húsos tésztának, tehát ha valaki az igazi, krémes szószra vágyik, nem spórolhatja meg a hosszú főzést, mégis jó vacsora lehet ez is néha, ha időszűkében vagyunk.
Expressz bolognai
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm darált hús
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 gramm passzírozott paradicsom
- 1 darab sárgarépa
- 2 szál zellerszár
- 0.5 teáskanál só
- 1 deciliter vörösbor
- 500 gramm tészta
- ízlés szerint sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
Egy mélyebb serpenyőt egészen forróra hevítünk, beleöntünk egy pici olajat, és beletesszük a húst. Kevergetés nélkül hagyjuk megpirulni az alját, majd átkeverjük, és további pár percig hagyjuk pirulni. Amikor úgy tűnik, mindenütt sikerült átpirítani, akkor ráöntjük a bort, és nagy lángon hagyjuk elfőni. Hozzáadjuk a megpucolt és egészen felaprított zöldségeket és a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, és körülbelül 10 percig főzzük. Közben a tésztát is készre főzzük, és összeforgatjuk a szósszal.
Fotó: Ács Bori/Sóbors