Gyors és ütős étel sok embernek: Nigella vodkás pennéje
Egy korty a szakácsnak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vodkás penne minden bulikaják ősanyja, és csak a gyengék teszik a piát a szószba főzés közben. Éppen ezért ezt a változatot ne tálald fel gyerekeknek, mert a forró tésztáról ugyan elpárolog valamennyi alkohol, de messze nem az összes. Igen, ennek az ételnek pont az a lényege, hogy meg is esszük a vodkát, ami, hát mit szépítsük: hatni fog.

De a vodka egyébként remek ízfokozó (gombával például legjobb barátok), így ha kevésbé mámoros hangulat a cél, valóban főzhetjük akár a tésztaszószt is a vodkával, ki fogja emelni az ízeket, és szépen elpárolog belőle a 15-20 perc rotyogtatás alatt az alkohol.

Nagyobb társaságnak azért is jó választás pennét főzni, mert a rövidebb tésztáknak egy átlagos háztartásban is találunk megfelelő edényt. Plusz jó hír, hogy a penne barázdáiba és a lyukakba bele tud ülni az isteni paradicsomszósz, nem pedig lecsorog róla, mintha ugyanezt egy spagettivel próbálnánk belapátolni. Ez az oka annak is, hogy magukat komolyan vevő olaszok a tartalmasabb, paradicsomos szósz mellé mindig olyan tésztaformát választanak, ami fel tudja venni a szószt.

Ha nincs penne, erre a célra sok más tojásmentes tésztafazon is megfelel, például a masni, a fülecske, vagy a csavart cső. A lényeg, hogy legyen benne-rajta elég felület, ahol a finom mártásunk meg tud tapadni. 

Mindjárt abbahagyom, de még egy szó erről: éppen ez a fent említett tapadás az oka annak is, hogy a legjobb minőségű olasz tészták felülete sosem teljesen sima, hanem érdes, rücskös, ez is azt a célt szolgálja, hogy ne csorogjon le róla a ragu. 

Nigella vodkás pennéje

Penne vodka Nigella kicsi

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 2 darab nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 2 gerezd fokhagyma összetörve
  • 2 darab 400 grammos hámozott paradicsomkonzerv
  • 2 evőkanál 30%-os tejszín
  • 1 kilogramm penne rigatta
  • 1.5 deciliter vodka
  • 4 evőkanál vaj
  • 15 dekagramm reszelt parmezán
Recept idők

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban feltesszük a vízet

2. Nagyobb serpenyőben közepes lángon kis olajon elkezdjük párolni a hagymát, körülbelül 10 percig sütögetjük, míg karamellizálódni kezd. Az utolsó percben mellédobjuk az összetört fokhagymát, azzal is átforgatjuk.

3. Hozzáöntjük a paradicsomokat, megsózzuk, és körülbelül 15-20 percig kis lángon rotyogtatjuk.

4. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a tejszínt.

5. A tésztát a forrásban lévő, sós vízben a csomagoláson javasolt ideig készre főzzük.

6. Leszűrjük a tésztát, visszazúdítjuk a lábosba, és nyakon öntjük a vodkával, a vajjal, és kevés sóval. Óvatosan addig keverjük, míg a vaj el nem olvad.

7. Ekkor ráöntjük a paradicsomos szószt, és azzal is átforgatjuk, amíg be nem vonja a tésztát.

8. Tálaljuk, a parmezánt már a tányérokon szórjuk a tetejére.
Ezt is szeretjük