Vajas mézben pirított müzli - A leggyorsabb granola receptje
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A granolának számtalan meghatározása van, de én most Mautner Zsófiéra hivatkoznék. Az ő, egyszerű meghatározásában a granola nem más, mint pirított müzli.
Ki merem jelenteni, hogy a granola remek találmány. Otthon is könnyen elkészíthető, így teljes mértékben rajtunk áll, hogy mit teszünk bele.
A boltban kapható pirított müzlik általában rengeteg hozzáadott cukrot, bizarr adalékanyagot, ilyen-olyan természetesnek mondott aromát tartalmaznak. Kivételek nyilván vannak, de én úgy vettem észre, hogy még a drágább, bio verziókhoz is gyakran adnak olyasmit, amit én személy szerint nem szívesen tálalnék a családomnak.
Röviden szólva, a bolti granola gyanús dolog, míg a szuper, otthon készült változat maga az egészség, a változatosság és még finom is.
A granola általában sütőben készül. Ha egy nagyobb adagot szeretnék egyszerre legyártani, akkor ezt az eljárást válasszuk. Így se lesz túlságosan hosszadalmas a dolog. De ha csak gyorsan reggelire szeretnénk összeütni egy kisebb adagot, az alábbi módszer remek választás.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a recept csak iránymutató. Nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, és olyan gabonát, magot, fűszert, aszalt gyümölcsöt tegyünk bele, amit legjobban szeretünk vagy ami éppen van otthon a spájzban.
Granola-express
Hozzávalók 2 adaghoz
- 15 dekagramm zabpehely
- 2 evőkanál kókuszreszelék vagy kókuszchips
- 1 marék mandula apróra darabolva
- 2 evőkanál ghee vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 csipet vaníliaőrlemény
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Én kókuszjoghurtot adtam mellé, almát és egy szórásnyi fekete szezámmagot, mert az az egyik legnagyobb kedvencem.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Só&Bors