![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Vajas mézben pirított müzli - A leggyorsabb granola receptje
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A granolának számtalan meghatározása van, de én most Mautner Zsófiéra hivatkoznék. Az ő, egyszerű meghatározásában a granola nem más, mint pirított müzli.
Ki merem jelenteni, hogy a granola remek találmány. Otthon is könnyen elkészíthető, így teljes mértékben rajtunk áll, hogy mit teszünk bele.
A boltban kapható pirított müzlik általában rengeteg hozzáadott cukrot, bizarr adalékanyagot, ilyen-olyan természetesnek mondott aromát tartalmaznak. Kivételek nyilván vannak, de én úgy vettem észre, hogy még a drágább, bio verziókhoz is gyakran adnak olyasmit, amit én személy szerint nem szívesen tálalnék a családomnak.
Röviden szólva, a bolti granola gyanús dolog, míg a szuper, otthon készült változat maga az egészség, a változatosság és még finom is.
A granola általában sütőben készül. Ha egy nagyobb adagot szeretnék egyszerre legyártani, akkor ezt az eljárást válasszuk. Így se lesz túlságosan hosszadalmas a dolog. De ha csak gyorsan reggelire szeretnénk összeütni egy kisebb adagot, az alábbi módszer remek választás.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a recept csak iránymutató. Nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, és olyan gabonát, magot, fűszert, aszalt gyümölcsöt tegyünk bele, amit legjobban szeretünk vagy ami éppen van otthon a spájzban.
Granola-express
![granola3.gif](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291000/29100073_a95f9d3d28ad3b2f5b7ec21a9c43cd4a_wm.gif)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 15 dekagramm zabpehely
- 2 evőkanál kókuszreszelék vagy kókuszchips
- 1 marék mandula apróra darabolva
- 2 evőkanál ghee vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 csipet vaníliaőrlemény
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Én kókuszjoghurtot adtam mellé, almát és egy szórásnyi fekete szezámmagot, mert az az egyik legnagyobb kedvencem.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Só&Bors
Olvasd el ezt is!