Vajas mézben pirított müzli - A leggyorsabb granola receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A granolának számtalan meghatározása van, de én most Mautner Zsófiéra hivatkoznék. Az ő, egyszerű meghatározásában a granola nem más, mint pirított müzli.

Ki merem jelenteni, hogy a granola remek találmány. Otthon is könnyen elkészíthető, így teljes mértékben rajtunk áll, hogy mit teszünk bele.

A boltban kapható pirított müzlik általában rengeteg hozzáadott cukrot, bizarr adalékanyagot, ilyen-olyan természetesnek mondott aromát tartalmaznak. Kivételek nyilván vannak, de én úgy vettem észre, hogy még a drágább, bio verziókhoz is gyakran adnak olyasmit, amit én személy szerint nem szívesen tálalnék a családomnak.

Röviden szólva, a bolti granola gyanús dolog, míg a szuper, otthon készült változat maga az egészség, a változatosság és még finom is.

A granola általában sütőben készül. Ha egy nagyobb adagot szeretnék egyszerre legyártani, akkor ezt az eljárást válasszuk. Így se lesz túlságosan hosszadalmas a dolog. De ha csak gyorsan reggelire szeretnénk összeütni egy kisebb adagot, az alábbi módszer remek választás.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a recept csak iránymutató. Nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, és olyan gabonát, magot, fűszert, aszalt gyümölcsöt tegyünk bele, amit legjobban szeretünk vagy ami éppen van otthon a spájzban.

Granola-express

granola3.gif

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 15 dekagramm zabpehely
  • 2 evőkanál kókuszreszelék vagy kókuszchips
  • 1 marék mandula apróra darabolva
  • 2 evőkanál ghee vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csipet vaníliaőrlemény
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a mandulát. Egy nagy vasserpenyőben magas hőfokon szárazon pirítsuk a keveréket, míg illatozni nem kezd. Kevergessük, rázzuk, ne hagyjuk magára. Csak néhány perc kell neki így. Közben melegítsük össze egy másik edényben a vajat és a mézet. Az illatozó mag-gabona keveréket öntsük át a bugyogó vajas mézbe és így is pirítsuk néhány percig. Vigyázzunk, mert a vége felé könnyen odakap. Mikor már szép pirult, szórjuk meg egy csipet őrölt vaníliával, fahéjjal és csipet sóval. Tálaljuk joghurttal, gyümölccsel.

Én kókuszjoghurtot adtam mellé, almát és egy szórásnyi fekete szezámmagot, mert az az egyik legnagyobb kedvencem.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük