Spórolós paradicsomos pite – Kevés hozzávalóból gyors és ízletes vacsora
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Sűrű, tejszínes édesburgonya-krémleves: ebédként is megállja a helyét
Pankomorzsában sült mézes-mustáros csirkecsíkok: a hús vajpuha lesz
Így pucold meg és dolgozd fel a céklát: sütve, de párolva is finom
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Édes vagy savanykás húsú paradicsom, mind megannyi lehetőséget rejt magában, bármilyen fogást feldob.
Érdekes csemege a paradicsom, termesztéstechnológiáját és felhasználását nézve egyértelműen zöldség, rendszertanilag viszont gyümölcs. Tápanyagban és vitaminokban gazdag, jólesik magában is eszegetni, de ízletes levesek, szószok és saláták készíthetőek belőle. A pizza lelke, nincs nélküle bolognai spagetti, és ne felejtsük el megemlíteni a klasszikus betűtésztás paradicsomlevest se.
Mindig tartok otthon paradicsomot, szendvicsbe, gyorsan összedobott lecsóba is jó, mindig szükség van rá. Tavaly az ünnepek után úgy döntöttem, addig nem fogok vásárolni, míg el nem fogy minden, ami az éléskamrámban maradt a decemberi ünnepnapokról. Pár alapanyag, paradicsom és leveles tészta akadt a kezembe, úgy döntöttem, pite lesz belőle, igaz, egy-két dologgal még gazdagítottam.
A paradicsomos pitét nem csak az ízéért szeretem, remekül lehet variálni, én most egy nagyon egyszerű, megúszós változatot mutatok, amit saját szájízünkre szabhatunk. A paradicsomhoz remekül illik a besamelmártás, ha szeretjük a csípős ízeket, jalapeno paprikát is karikázhatunk a pitébe.
Paradicsomos pite
Hozzávalók 6 személyre
- 2 csomag fagyasztott leveles tészta (500 gramm)
- 8 nagy fej paradicsom
- 1 darab tojás
- vaj (kikenni a formát)
- 10 dekagramm sajt (trappista)
- só, bors
Elkészítés:
A leveles tésztát kinyújtjuk, a kerek piteformát kivajazzuk, majd beleigazítjuk a tésztát.
A megmosott paradicsomokat karikára vágjuk, a tésztára pakoljuk, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, szórunk rá reszelt sajtot, majd tésztával lefedjük (ha sok tésztánk és paradicsomunk van, jó magas pitét építhetünk). A tetejét megkenjük tojással, de sajtot is szórhatunk rá. 180 fokos légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Kockára vagy karikára vágott paradicsommal díszíthetjük tálalásnál.
Fotó: Getty Images