Mutatós, pillekönnyű habcsóktekercs: bogyós gyümölcsökkel lesz a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mutatós, légies desszert bármilyen szezonális gyümölccsel gazdagítható, lehet az cseresznye, meggy, ribizli, áfonya, de mixelve is a tekercs töltelékébe kerülhetnek a finomságok.
A habcsók vagy habkarika kapcsán sokaknak a karácsony jut eszébe, pedig ez a desszert az év bármelyik napján elkészíthető. Nyáron fagyi mellé lehet kínálni, és azt se feledd, hogy a pavlova is habcsókalappal készül. A mennyei tortát színpompás gyümölcsökkel lehet izgalmassá varázsolni, de légies és gyönyörű rolád is készülhet habcsókból.
A tojáshabból készült tekercs készítésénél érdemes játszani a textúrákkal, ha ropogós elemet szeretnél csempészni az édességbe, akkor még sütés előtt szórj 1-2 marék mandulapelyhet az alapra. A krémen is lehet csavarni egyet, citromot vagy valamilyen gyümölcsös lekvárt keverj a habtejszínbe.
Ha maradna a krémből, tedd hűtőbe és 2-3 napon belül használd fel, vagy egyszerűen kend a roládra, majd díszítsd fel, hogy még mutatósabb legyen.
Habcsóktekercs gyümölcsökkel
Hozzávalók 4 személyre
Habcsók:
- 5 darab tojásfehérje
- 25 dekagramm porcukor
- kevés olaj vagy vaj
Töltelék:
- 500 milliliter habtejszín
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 20 dekagramm porcukor
- 15 dekagramm málna
- 15 dekagramm áfonya
Elkészítés:
A gyümölcsöket mossuk meg.
A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, miközben a porcukrot folyamatosan adagoljuk hozzá.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, a sütőpapír tetejét kenjük meg olajjal vagy vajjal, simítsuk rá a tojáshabot, majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 8-10 percre. Utána a sütőt vegyük le 180 fokra és még 10 percig süssük a tojáshabot.
A megsült habot borítsuk egy másik sütőpapírra, az aljáról (amely a fordítás miatt felülre kerül) húzzuk le a másik sütőpapírt és hagyjuk, hogy langyosra hűljön az alap.
A tejszínt verjük kemény habbá, közben adagoljuk hozzá a porcukrot és a vaníliakivonatot.
A tojásfehérjelapra kenjük rá a habot, szórjuk rá a gyümölcsöket, majd óvatosan, a sütőpapír segítségével tekerjük fel. 1-2 órára tegyük hűtőbe pihenni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images