Egyszerű, de isteni hagymás gombafasírt: mindenféle körettel kínálva tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fasírt nem csak húsból készülhet, zöldségből is lehet mennyei, szaftos pogácsákat készíteni.
A fasírtot nagyon sokan szeretik, sülhet egyben a sütőben vagy pufi golyó formájában, zsemlemorzsába hempergetve, bő olajban, bárhogy is legyen, garantált a siker. A fasírt előnyei közé tartozik még, hogy másnap is finom, így nemcsak köretek mellé, hanem szendvicsbe pakolva is érdemes kipróbálni.
A leggyakrabban húsból készül a fasírt, de zöldségből is össze lehet dobni, méghozzá nagyon változatos formákban. Az ínycsiklandó zöldségfasírt készülhet karfiolból, brokkoliból, káposztából, gombából. A gombás massza fűszerezését bátran feldobhatod, ha kicsit karakteresebbre vennéd, tegyél bele kakukkfüvet vagy cayenne-t. A gombás ragu tölteléknek is kiváló, pakolhatod cukkinire, padlizsánra, de csirkecomb bőre alá vagy dagadóba töltve is fantasztikus.
Hagymás gombafasírt
Hozzávalók 20 darabhoz
- 500 gramm gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab zsemle
- 1 darab tojás
- 2 bögre zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A megtisztított gombát vágjuk apró kockákra, a hagymát finomra, majd kevés olajon dinszteljük meg. Amikor a gomba összeesett, a kiengedett folyadék elpárolgott alóla, akkor tegyük keverőtálba a ragut.
A petrezselymet vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le, mehetnek a gombás ragura, fűszerezzük sóval és borssal.
A zsemléket áztassuk folyadékba, majd kinyomkodva tegyük a gombás keverékhez.
Amikor a gombás ragu teljesen kihűlt, adjuk hozzá a felvert tojást, keverjük egybe a masszát, lefedve tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
Pihenés után a gombás masszából formáljunk tetszőleges golyókat, hempergessük meg őket a zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük a gombafasírtokat aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors