Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze

3
Nyomtatás
hagymas-pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Krémes töltelék, karamellizált hagyma és omlós, vajas tészta: ez a pite egyszerűen tökéletes, ellenállhatatlan, mindenképp próbáld ki!

Ha kedveled az édes pitéket, adj egy esélyt a sós változatoknak is, az omlós vajas tészta szuperül működik zöldséges, tojásos töltelékkel is. Az alábbi receptben a karamellizált vöröshagyma a főszereplő, amely egy fűszeres, tojásos-tejszínes szószba sül bele.

Mind a töltelék, mind a tészta összeállítása pofonegyszerű, és bár a pihentetés és a hosszasabb sütés miatt egy időigényesebb receptről van szó, bátran nekiállhatsz akkor is, ha nincs nagy tapasztalatod a piték terén. 

Hogy igazán finom legyen a pite, fontos a hagyma karamellizálása, akkor az igazi, ha krémes, édeskés és aranybarna a színe.

Hagymás pite

hagymas-pite2

Hozzávalók x cm-es formához 28 cm átmérőjű formához

Tészta:

  • 280 g búzaliszt
  • 0.5 tk.
  • 180 g vaj
  • 5 ek. hideg víz
  • 1 tk. almaecet

Töltelék:

  • 4 szelet bacon
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1 tk.
  • 1 tk. bors
  • 250 ml zsíros tejszín
  • 4 db L-es tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 1 nagy csipet szerecsendió
  • 1 tk. kakukkfű
  • 100 g reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát: a lisztet és a sót keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat. Morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá az ecetet és a vizet.

Gyúrjuk egybe, míg egynemű gombóc nem lesz belőle, ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kb. 36 centis körré, majd tegyük bele egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt 28 centis piteformába úgy, hogy a széleire is jusson. A tészta alját szurkáljuk meg villával, majd tegyük a hűtőbe újabb 30 percre.

Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Tegyünk a pitetésztára sütőpapírt, majd nehezéket (száraz babot vagy lencsét), és toljuk a sütőbe 15-20 percre, süssük elő.

Közben kezdjük el a tölteléket: 

a baconszeleteket süssük zsírjára egy száraz serpenyőben, majd tegyük őket egy tányérra, törjük kisebb darabokra.

A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra. 

A hagymakarikákat dobjuk a bacon visszamaradt zsírjára, majd a só és bors felével dinszteljük addig, míg összeesik, majd még tovább, míg enyhén karamellizálódik. Keverjük bele a bacont, majd tegyük félre.

Keverjük össze egy tálban a tejszínt, a tojásokat, a tojássárgáját, a fűszereket, a maradék sót és borsot. Keverjük bele a hagymás-baconös keveréket. (Ha esztétikusabb végeredmény a cél, előbb rendezzük el a hagymakarikákat a tésztán, utána öntsük rá a szószt.)

Öntsük a tölteléket az elősütött pitetésztára, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk a sütőbe 40-50 percre, míg a töltelék megszilárdul, a sajt pedig megpirul a tetején.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon