Édes piték őszre: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
Az ősz, noha karcsúbban bánik a gyümölcsökkel, mint a gazdag nyár, ízekben és zamatokban simán versenyre kelhetnek egymással. Ezúttal a 6 legfinomabb őszi, édes pitereceptet hoztuk el neked.
Ha kedveled az édes pitéket, adj egy esélyt a sós változatoknak is, az omlós vajas tészta szuperül működik zöldséges, tojásos töltelékkel is. Az alábbi receptben a karamellizált vöröshagyma a főszereplő, amely egy fűszeres, tojásos-tejszínes szószba sül bele.
Mind a töltelék, mind a tészta összeállítása pofonegyszerű, és bár a pihentetés és a hosszasabb sütés miatt egy időigényesebb receptről van szó, bátran nekiállhatsz akkor is, ha nincs nagy tapasztalatod a piték terén.
Hogy igazán finom legyen a pite, fontos a hagyma karamellizálása, akkor az igazi, ha krémes, édeskés és aranybarna a színe.
Készítsük el a tésztát: a lisztet és a sót keverjük össze egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a kockákra vágott, hideg vajat. Morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá az ecetet és a vizet.
Gyúrjuk egybe, míg egynemű gombóc nem lesz belőle, ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kb. 36 centis körré, majd tegyük bele egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt 28 centis piteformába úgy, hogy a széleire is jusson. A tészta alját szurkáljuk meg villával, majd tegyük a hűtőbe újabb 30 percre.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyünk a pitetésztára sütőpapírt, majd nehezéket (száraz babot vagy lencsét), és toljuk a sütőbe 15-20 percre, süssük elő.
Közben kezdjük el a tölteléket:
a baconszeleteket süssük zsírjára egy száraz serpenyőben, majd tegyük őket egy tányérra, törjük kisebb darabokra.
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk vékony karikákra.
A hagymakarikákat dobjuk a bacon visszamaradt zsírjára, majd a só és bors felével dinszteljük addig, míg összeesik, majd még tovább, míg enyhén karamellizálódik. Keverjük bele a bacont, majd tegyük félre.
Keverjük össze egy tálban a tejszínt, a tojásokat, a tojássárgáját, a fűszereket, a maradék sót és borsot. Keverjük bele a hagymás-baconös keveréket. (Ha esztétikusabb végeredmény a cél, előbb rendezzük el a hagymakarikákat a tésztán, utána öntsük rá a szószt.)
Öntsük a tölteléket az elősütött pitetésztára, szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd toljuk a sütőbe 40-50 percre, míg a töltelék megszilárdul, a sajt pedig megpirul a tetején.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu