A klasszikus hagymás rostélyos receptje: rengeteg sült hagymakarika takarja be az omlós húst

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Kérek egy hagymás rostélyost hús nélkül! - legszívesebben ezt mondanám a pincérnek, mert annyira szeretem rajta a rengeteg sült hagymát, hogy a hús szinte már nem is hiányzik alóla. 

Nem mindig kívánom a húst, de ha igen, a hagymás rostélyos nagy kedvencem. Otthon sem nagy ördöngösség elkészíteni, csak szerezzük be a húst a kedvenc hentesünknél és persze vegyünk sok-sok hagymát hozzá.

Milyen hús kell hozzá?

Alig van olyan hagyományosnak mondott étterem itthon, amelynek az étlapján ne szerepelne hagymás rostélyos. A rostélyos nem más, mint a marha vagy a borjú magas hátszínéből készült omlós sült. Ha otthon készítjük, arra vigyázzunk, hogy ne friss vágásból vásároljuk a húst, mert ha megsütjük, rágós lesz.

A technika

A szeletelése is kíván némi ismeretet. A húst az alapos mosást és szárítást követően a vastagabb végénél kezdjük felvágni, méghozzá a rostokra merőlegesen.

Sose süssük meg teljesen, belül picit maradjon véres. Ha teljesen átsütjük, rágós lesz. Azonnal tálaljuk, de ezt amúgy is így tennénk a frissensülteknél. Arra nagyon kell vigyázni, hogy sütés után jól itassuk le a zsírt -a hagyma esetében is -, hogy ne tocsogjon benne. 

Hagymás rostélyos

hagymas rostelyos2

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 szelet rostélyos
  • 2 evőkanál mustár
  • 4 fej vöröshagyma
  • 100 gramm liszt
  • 0.5 csésze olaj (páchoz)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint olaj (sütéshez)
  • ízlés szerint pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A húst picit klopfoljuk meg, majd kenjük be az olajjal kikevert mustárral és pirospaprikával, majd egy dobozban tegyük be a hűtőbe egy éjszakára. Másnap vegyük ki a pácból, sózzuk meg, egyik oldalát mártsuk lisztbe, és ezzel a felével tegyük a forró olajba, süssük meg ropogósra, majd süssük meg a másik oldalát is.

Vágjuk karikákra a hagymát, tegyük egy tálba, és szórjunk rá lisztet, majd jól keverjük össze. Bő zsiradékban süssük ropogósra, majd egy papírtörülközőn csepegtessük le.

A húsra tegyük rá a sült hagymát, máris tálalható.

Fotó: Szász Eszter/SóBors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük