Krémes franciasaláta hagyományos recept alapján – Sültekhez kiválóan illik
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Ne dobd ki a tökmagot! Készíts belőle ropogtatnivalót
Sajtos-baconos leveles tészta: forró levegős sütőben készül
Foszlós fahéjas csiga mascarponés mázzal: melegítő őszi desszert
Egészben sült, fűszeres karfiol: ez lesz az új kedvenced
Fahéjas zabkása gyümölcsökkel: így készül az őszi változat
Igazi klasszikus a majonézes franciasaláta, amely az ünnepeken is biztosan sikert arat.
A franciasaláta igazi klasszikus, bár a neve nem tükrözi az eredetét, mert nem a francia gasztronómiából terjedt el. Elképzelhető, hogy ez egy abszolút magyar étel, ahogy az is, hogy ez az orosz hússaláta vega változata. Mindenesetre a mai napig nagyon népszerű, akár vendégségekben, akár az ünnepi asztalon.
A franciasaláta a kaszinótojással is jó páros alkot. A majonézes saláták közül a másik, egyre népszerűbb étel az amerikai káposztasaláta, vagyis a coleslaw, amikor a majonézbe roppanós káposztát és répát kevernek.
A franciasalátába a zöldségek puhára párolva kerülnek bele, de az alma és a savanyú uborka miatt a roppanós élmény is garantált.
Hagyományos franciasaláta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 darab krumpli
- 3 szál sárgarépa
- 180 gramm zöldborsó
- 3 darab ecetes uborka
- 2 darab alma
- 150 gramm majonéz
- 300 gramm tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál citromlé
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A krumplit és a répát pucoljuk és mossuk meg, majd kockázzuk fel. Keverjük össze a zöldborsóval, majd egy kevés vajon pároljuk meg, majd egy kevés vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, keverjük hozzá a felkockázott almát és az apróra vágott uborkát.
A majonézbe - ami lehet házi is - keverjük bele a tejfölt, a mustárt, a sót, a borsot és a citromlevet, majd óvatosan forgassuk össze a zöldségekkel. Tegyük néhány órára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors