Tökéletes sült hekk paprikás lisztbe forgatva: nem csak a strandon ehetsz finomat
Az aranybarnára sült hekk nem a klasszikus zsemlemorzsás panírban készül, liszt és pirospaprika alkotja a bundáját.
A hagyományos ünnepi menü egyik kedvence a rántott hal, amit sokan pontyból készítenek el. A finomság megalkotása nem igényel nagy főzőtudományt, de ha épp most készítesz először, akkor érdemes figyelembe venned, hogy a hal könnyen ledobja a ruháját. Hogy ez a malőr ne történjen meg, én mindig keverem a lisztet, adok hozzá kukoricalisztet, és sütés közben nem mozgatom a halat, így megúszom a tragédiát.
A receptben csak só és bors fűszerezést ajánlunk, de akár egy éjszakára fokhagymás tejben is pihenhet a hal. Ezt a tejes áztatást tengeri halaknál szokták javasolni, de édesvízi halaknál is kipróbálható. Amennyiben nyitott vagy az újításokra, akkor a hal bundáját dobd fel: a zsemlemorzsához keverhetsz darált diót, hogy ünnepibb legyen, vagy fűszerezd borssal, fokhagymával és egy kis Cayenne-borssal.
A pontyszeleteket fűszerezzük sóval és borssal, ezután tegyük félre 20-30 percre.
Míg a pontyszeletek pihennek, készítsük elő a panírt: mérjük egy tálba a lisztet és a kukoricalisztet, egy másikban a tojást üssük fel, a harmadikba pedig tegyük a zsemlemorzsát. Ezután jöhet is a panírozás a szokásos módon: liszt, tojás és zsemlemorzsa.
A bepanírozott pontyszeleteket bő, forró olajban, mindkét oldalán süssük szép pirosra (sütési idő oldalanként 3-5 perc). Sütés közben ne mozgassuk a pontyszeleteket, mert lejön a panír!
A rántott pontyot majonézes hideg salátával kínáljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu