A 10 legjobb karácsonyi főétel: klasszikus, gyors és különleges receptek egy helyen

karácsonyiasztal
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha esetleg még nem tudod, mi legyen az ünnepi asztal központi eleme, adunk pár ötletet. A hagyományos főfogástól a húsmentesig mindenre van receptünk.

Minden évben a hagyományos menü kerül az asztalra, vagy idén szeretnél újítani? Vegetáriánus is van a családban? Gyors, egyszerű, időigényesebb, klasszikus és húsmentes fogást is találsz az alábbi válogatásban.

Almával töltött sertéskaraj

Ezzel a recepttel garantáltan elkápráztatod a család húsevő tagjait, a töltött sertéskaraj nem csak nagyon finom, igen mutatós is. A húst többféle töltelékkel is elkészítheted, de az almásat szinte kötelező kipróbálni. A sertéskarajt a töltelék is szaftosan tartja, de hogy biztosan ne száradjon ki, alaplében puhul. Ha a sütés előtt serpenyőben körbepirítod, kívülről szép piros és ropogós lesz.

karácsonyifőétel1

Szabolcsi töltött káposzta

A töltött káposzta egy igazi klasszikus, amit többféleképpen készíthetsz el, ahány ház, annyi szokás alapon. Mi most a szabolcsi változatot mutatjuk meg, amelynél sűrű, paradicsomos szószban főnek a betöltött káposztalevelek. Ebben a receptben rizs helyett kukoricadara teszi tartalmasabbá a tölteléket, de a szalonna és a füstölt kolbász sem hiányozhat belőle. A töltött káposzta mellett a nagy kedvenc székelykáposztát is elkészítheted az ünnepekre.

töltöttkáposzta

Vörösboros kacsacomb

Ha sült, akkor a kacsa talán a legnépszerűbb választás karácsonykor, legyen szó az egész szárnyasról vagy csak egy részéről. A kacsacomb akkor az igazi, ha a bőre ropogós és piros, a húsa pedig omlós. Bár simán, só-bors ízesítéssel is isteni, próbáld ki vörösborral és mézzel sütve, elképesztően finom lesz.

karácsonyifőétel3

Egészben sült pulyka

Ha már a kacsa szóba került, akkor az egészben sült pulyka sem maradhat ki a sorból. Bár inkább Amerikában szokás pulykasültet tenni az ünnepi asztalra, itthon is egyre népszerűbb a szárnyas. Igaz, a sütése sokáig tart, az előkészítésével nem lesz sok gondod, ez a narancsos változat pedig egészen fenséges lesz.

karácsonyifőétel2

Csirkemell pezsgős szószban

Ha egy kicsit különlegesebb húsos étellel készülnél, elrugaszkodnál a megszokott ízvilágtól, próbáld ki a pezsgős szószban készült csirkemellet. A krémes mártást keményítő sűríti, a tej pedig lágyít az ízeken. Ne aggódj, a pezsgő alkoholtartalma nagyrészt elpárolog, az aromája viszont jól fog érződni a kész ételen. A csirke mellé gombát is keverhetsz, úgy még tartalmasabb lesz a fogás.

40975729 a0ac00ec1d8e59014de27aad4ee43f6d wm

Rántott camembert

Ha vegetáriánus is van a családban, számára talán a rántott camembert az egyik legjobb választás. A sajt panírját rengetegféleképpen dobhatod fel, ebben a változatban dióba és szezámmagba forgattuk. Ha nem szeretnéd, hogy olajszag legyen a lakásban, a camembert-t sütőben is megsütheted, kívül aranybarna, belül pedig nyúlós lesz.

karácsonyifőétel5

Hasselback-sütőtök

A Hasselback-módszer szinte minden alapanyagból kihozza a maximumot, így a sütőtökből is, mutatós főételt tehetsz az asztalra ezzel a technikával. A tököt mézes-balzsamecetes mázzal kell lekenni a sütés során, ettől isteni, szaftos és fényes lesz, a zsebekbe pedig babérlevél kerül, a zöldfűszer nagyon aromássá teszi a végeredeményt. 

sütőtök

Fokhagymás halfilé

Karácsonykor a halas ételek sem maradhatnak ki a sorból. Ha kevés időd van sütni-főzni, ezt a fokhagymás halfilét készítsd el, 20 percen belül tálalhatod is. A bőre szép ropogósra sül, a hal húsa pedig omlós lesz. Vajon készül, így annak az ízét is érezni rajta, de a fokhagyma és a citromlé teszik karakteressé.

karácsonyifőétel

Lazac Wellington

A Wellington-bélszínt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a gyorsabb, lazacos változatot viszont nem biztos, hogy mindenki ismeri. A vajpuha hal is ugyanolyan jól működik leveles tésztába csomagolva, de ebben az esetben nem gombás, hanem spenótos körítést kap maga mellé. Egyszerű, mutatós és még gyors is, mindenképp érdemes kipróbálni.

karácsonyifőétel4

Harcsapaprikás

A végére még egy klasszikust hagytunk, ami nem más, mint a harcsapaprikás. Mint minden hal, úgy a harcsa is gyorsan elkészül, nem kell sok időt töltened a konyhában. Jó tejfölösen lesz az igazi a paprikás, mellé pedig túrós csuszát érdemes kínálni.

Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük