Sörtésztába forgatott, aranybarnára sült halfilé, avagy hal Orly módra

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Létezik pár gasztronómiai kifejezés, amit bizony meg kell tanulni, mert a neve alapján nem lehet eldönteni, hogy pontosan mit takar. Az egyik ilyen kifejezés az Orly módra, ami nem más, mint sörtésztába bundázott hal, hús vagy akár zöldség.

A sörtészta olyan, mint a palacsintatészta, csak szódavíz és tej helyett sör kerül bele. A tészta a sörből felszabaduló széndioxid miatt lesz ropogós és buborékos. Ugyanúgy, ahogy a bor esetében, válasszunk minőségi sört. Általában világossal készül, de anyukám a barnára esküszik. 

Az egyik legismertebb sörtésztába bundázott étel az angolok nemzeti eledele, a fish and chips, vagyis bundázott - általában - atlanti tőkehalfilé sült krumplival és remoulade mártással. De nemcsak ezt a fajta halat, hanem húst, sőt, keményebb zöldségeket is sörtésztába forgathatunk. A bunda színével is játszhatunk, ha például pluszban teszünk hozzá mézet, cukrot vagy kukoricalisztet. 

A sörtésztában sütés titka

A sörtésztában sütés titka, hogy a hozzávalók hidegek legyenek, hogy a tészta ne szívja meg magát olajjal, ne egy tocsogós masszát együnk. Ahhoz, hogy a bunda ne folyjon le a húsról, előtte pici lisztben forgassuk meg. A sütésre használt olaj pedig nagyon forró, legalább 190 fokos legyen. 

Hal Orly módra

hal sörtésztában recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm liszt
  • 50 dekagramm halfilé
  • 2 deciliter sör
  • 0.5 kávéskanál sütőpor
  • opcionális méz vagy cukor
  • opcionális kukoricaliszt
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A halat tisztítsuk meg.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, borsot. Adjuk hozzá a sört, és addig keverjük, amíg egy sűrű palacsintatésztát nem kapunk. A masszát pihentessük fél óráig.

A halat először forgassuk lisztbe, utána a sörtésztába. Bő, forró olajban süssük ki.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük