Villámgyors indiai curry kókusztejjel – Hallal készül a krémes, pikáns fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bármilyen fehér húsú halból isteni lesz ez a laktató és izgalmas fogás, amelyből ne sajnáld az egzotikus fűszereket.
A curry nagyon intenzíven fűszerezett ételt takar, ezt a kifejezést csak Indián kívül használják, az angolok hívják így az ilyen fajta fogásokat. A krémes, kicsit vagy akár nagyon pikáns szószban főzhetsz húst, de zöldséget is, például karfiolt, ahogy ebben a receptben is olvashatod. Még mindig a vegetáriánus vonalnál maradva, a curry brokkoliból és édeskrumpliból is isteni, érdemes ezt is elkészítened. A húsok kedvelői pedig a csirkés változatot próbálják ki.
Az a jó a curryben, hogy nagyon gyorsan elkészül, tápláló és izgalmas fogás. Ha túl fűszeresnek találod, a kókusztej lágyít rajta. Ha még könnyedebb verzióban készítenéd el, és szereted a halat, érdemes kipróbálnod az alábbi receptet, már csak azért is, mert nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű halfogyasztás. A legjobb, ha tengeri, fehér húsú fajtából készül a curry.
Halas curry
Hozzávalók 4 személyre
- 3 szelet fehér húsú halfilé
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál gyömbér
- 1 evőkanál garam masala
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál római kömény
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál chilipor
- 1 kávéskanál só
- 0.5 kávéskanál bors
- 1 doboz paradicsomkonzerv (darabos)
- 400 milliliter kókusztej
- a tálaláshoz koriander (friss)
Elkészítés:
A halról szedjük le a bőrét, majd kockázzuk fel. Ellenőrizzük, hogy nincs-e benne szálka. A friss gyömbért, a hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és dinszteljük üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, és még fél percig pirítsuk őket együtt. Adjuk hozzá a fűszereket, sózzuk, borsozzuk és jó alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a halat, a paradicsomkonzervet, öntsük rá a kókusztejet, majd takarjuk le az edényt. Vegyük le a hőmérsékletet, és várjuk meg, amíg a szósz besűrűsödik és a hal megpuhul.
Friss korianderrel és basmati rizzsel tálaljuk.
Fotó. Getty Images