Illatos, kiadós curry karfiolból: sült hús vagy lepénykenyér mellé

38967045 2972315 5f29078c14e2006e8e66429db0690759 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egytálas melegen fogyasztva a legfinomabb, a tálalásnál friss, finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva kínáld.

A curryk főleg a vegetáriánusok körében népszerűek, lepénykenyérrel kínáva tökéletesek. Ha azonban húsevő vagy, sülttel fogyaszd, nem fogod megbánni.

A karfiolos curry két dologtól különleges: egyrészről a sok fűszertől, másrészről a krumplitól, úgy sokkal laktatóbb és finomabb lesz. A fő fűszerek közül a garam masalát magad is előállíthatod: ehhez használj fahéjat, koriandert, római köményt, fekete borsot, gyömbért, kardamomot, szegfűszeget és babérlevelet. Édes és pikáns aroma találkozik ebben az ételben, ha kicsit krémesebbre szeretnéd, 200 gramm tejszínnel vagy tejföllel dúsítsd a főzés utolsó perceiben.

Karfiolos, krumplis curry

38967059 e327638a76b7cc554223f722bf2e22b0 wm

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej karfiol
  • 2 darab krumpli
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 darab babérlevél
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 teáskanál garam masala
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 gramm paradicsompüré
  • 2 deciliter víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor koriander vagy petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit daraboljuk közepes méretű kockákra, a karfiolt szedjük rózsáira, majd bő vízben főzzük puhára a zöldségeket.

Az olajat forrósítsuk fel, utána dobjuk bele a babérlevelet, chiliport és a garam masalát, keverjük egybe. Utána adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, 3-4 perc után a fokhagymát és a paradicsompürét, 2-3 perc után öntsük fel vízzel és forraljuk fel.

Forrás után vegyük lejjebb a lángot és a főtt zöldségeket keverjük a lébe. Főzzük addig, míg a szaft besűrűsödik, közben kóstoljunk, sóval és borssal még lehet fűszerezni.

Tálalásnál friss, finomra vágott korianderrel vagy petrezselyemmel szórjuk meg, a tetejére kanalazzunk tejfölt vagy joghurtot. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük