Isteni sós pite francia recept szerint: kakukkfű ízesíti a tejszínes krémet
A pite nem csak édes töltelékkel finom, sós variációkban is fenséges ízélményt nyújt az omlós tészta.
Ezt a rakottast egyszerű elkészíteni, ráadásul csodás ebéd lesz belőle az egész családnak. Főbb összetevői a halfilék, a krumpli és a hagymák, de a mustár, a kukorica és a borsó sem maradhat ki a felhozatalból.
Ráadásul, ha nem a nagy családi ebédre készíted, úgy sütés előtt akár kisebb edényekbe is kiporciózhatod és lefagyaszthatod, hogy amikor rövid idő alatt kellene összedobni valami finomat, kéznél legyen egy laktató fogás.
Ha nem akarod variálni a halakat, készítheted egyféléből is, de akár többet is kombinálhatsz egymással, minden csak ízlés kérdése.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeveréses sütő esetében 180 fokra.
Az újhagymát és a metélőt is tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra.
A halat tisztítsuk meg, ha nem előre elkészítetten vásároltuk meg. Aprítsuk fel a megtisztított halakat.
Reszeljük le a sajtot és tegyük félre.
A krumplit hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük egy nagy lábasba. Töltsük fel annyi vízzel, hogy az ellepje. Forraljuk fel egy teáskanál sóval és főzzük puhára a krumplit. Ez kb. 15-20 perc.
A megfőtt krumplit csepegtessük le, majd egy dl tejjel és 1 ek. vajjal pürésítsük le. Krumplinyomóval vagy akár egy villával is könnyedén elkészíthetjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a keveréket.
Tegyünk 2 ek. vajat, a lisztet és a finomra vágott újhagymát egy másik serpenyőbe, majd óvatosan melegítsük fel, amíg a vaj el nem olvad. Néhány percig kevergetve pároljuk. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék, 400 ml tejet, és keverővel folyamatosan keverjük.
Forraljuk fel, és hogy elkerüljük a csomókat és hogy az az edény aljára tapadjon, kevergessük. Kb. 3-4 perc alatt fog besűrűsödni.
Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vegyes halat, majd a teáskanál mustárt, a finomra vágott metélőhagymát, a kukoricát és a borsót is.
A keveréket öntsük bele egy hőálló tálba, majd a pürésített krumplival alkossuk meg a tetejére a záróréteget.
Végezetük szórjuk meg reszelt sajttal, és az előmelegített sütőben süssük készre kb. 20-25 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sül.
A rakottast forrón vagy picit pihentetve tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu