Könnyed, krémes halas rakottas: kitűnő ebéd lesz belőle

Nyomtatás
halas-pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A megannyi rakottas közt minden bizonnyal kényelmesen megfér egy finom és könnyen elkészíthető halas recept is.

Ezt a rakottast egyszerű elkészíteni, ráadásul csodás ebéd lesz belőle az egész családnak. Főbb összetevői a halfilék, a krumpli és a hagymák, de a mustár, a kukorica és a borsó sem maradhat ki a felhozatalból. 

Ráadásul, ha nem a nagy családi ebédre készíted, úgy sütés előtt akár kisebb edényekbe is kiporciózhatod és lefagyaszthatod, hogy amikor rövid idő alatt kellene összedobni valami finomat, kéznél legyen egy laktató fogás.

Tipp

Ha nem akarod variálni a halakat, készítheted egyféléből is, de akár többet is kombinálhatsz egymással, minden csak ízlés kérdése.

Halas rakottas

halas-pite

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 500 ml tej
  • 3 ek. vaj
  • 25 g liszt
  • 4 szál újhagyma
  • 400 g halkeverék (pl. tőkehal, lazac)
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1 marék csemegekukorica
  • 1 marék zöldborsó (fagyasztott is jó)
  • 1 marék reszelt cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeveréses sütő esetében 180 fokra.

Az újhagymát és a metélőt is tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra. 

A halat tisztítsuk meg, ha nem előre elkészítetten vásároltuk meg. Aprítsuk fel a megtisztított halakat.

Reszeljük le a sajtot és tegyük félre.

A krumplit hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük egy nagy lábasba. Töltsük fel annyi vízzel, hogy az ellepje. Forraljuk fel egy teáskanál sóval és főzzük puhára a krumplit. Ez kb. 15-20 perc.

A megfőtt krumplit csepegtessük le, majd egy dl tejjel és 1 ek. vajjal pürésítsük le. Krumplinyomóval vagy akár egy villával is könnyedén elkészíthetjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a keveréket.

Tegyünk 2 ek. vajat, a lisztet és a finomra vágott újhagymát egy másik serpenyőbe, majd óvatosan melegítsük fel, amíg a vaj el nem olvad. Néhány percig kevergetve pároljuk. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék, 400 ml tejet, és keverővel folyamatosan keverjük. 

Forraljuk fel, és hogy elkerüljük a csomókat és hogy az az edény aljára tapadjon, kevergessük. Kb. 3-4 perc alatt fog besűrűsödni.

Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vegyes halat, majd a teáskanál mustárt, a finomra vágott metélőhagymát, a kukoricát és a borsót is.

A keveréket öntsük bele egy hőálló tálba, majd a pürésített krumplival alkossuk meg a tetejére a záróréteget.

Végezetük szórjuk meg reszelt sajttal, és az előmelegített sütőben süssük készre kb. 20-25 perc alatt, vagy amíg aranybarnára nem sül.

A rakottast forrón vagy picit pihentetve tálaljuk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon