Isteni sós pite leveles tésztából: krémes szósz fogja közre a ress spárgát

Nyomtatás
spargas-quiche
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Spárgarajongók, figyelem! Ha szereted a tavaszi zöldséget, mindenképp próbáld ki pitébe sütve, a sajtos-tejszínes szósszal együtt mennyei lesz.

A sós pite, avagy a quiche az egyik legfinomabb francia recept, nem véletlen választották ezt III. Károly király koronázási ételének is. Bár az alapja hivatalosan vajas tészta, amelyre tejszínes-tojásos szósz kerül, számtalan változata kering az interneten.

Az alábbi egy gyors verzió, amelyben leveles tészta az alap, erre kerül a cottage cheese-ből, pecorino romanóból, tojásból és tejszínből álló szósz. Ebbe aztán bármilyen zöldséget belekeverhetsz, mi most a szezonra való tekintettel a spárga mellett döntöttünk. 

A zöld spárga akkor a legfinomabb, ha roppanós, nincs túlfőzve, nem szálas, hanem szépen vágható. Még megpucolnod sem kell, elég, ha a fás végét letöröd

Spárgás quiche leveles tésztából

spargas-quiche2

Hozzávalók 8 szelethez

  • 250 g leveles tészta
  • 250 g cottage cheese
  • 50 g pecorino romano
  • 1 db biocitrom
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 db tojás
  • 60 ml tejszín
  • 10 db zöld spárga
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Készítsünk elő egy kb. 24 centis csatos torta- vagy piteformát. Az alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalát vajazzuk ki.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, majd tegyük a formába. A forma aljára és az oldalára is jusson tészta, a túllógó részeket vágjuk le. Szurkáljuk meg villával a tészta alját és oldalát is.

Tegyünk a tésztára egy sütőpapírt, majd szórjunk rá nehezéket, pl. szárazbabot. Így toljuk a sütőbe kb. 10 percre. Utána vegyük ki belőle a nehezéket és a sütőpapírt, majd toljuk vissza még kb. 5 percre, míg aranybarna lesz a tészta. Tegyük félre hűlni.

Közben keverjük össze egy tálban a cottage cheese-t, a pecorino romanót, a citrom héját és a kakukkfüvet. Keverjük bele a tojást és a tejszínt is, sózzuk, borsozzuk a szószt.

Öntsük a kihűlt tésztára. 

A zöld spárgák fás végeit törjük le, majd fedjük be velük a quiche tetejét.

Toljuk vissza a sütőbe még 15-20 percre, míg a szósz megszilárdul, picit megpirul. 

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon