Gyors, egyszerű sajtos-tejfölös pogácsa: a tésztába élesztő kerül, mégsem kell keleszteni
Ez a villámgyors sajtos pogácsa ugyan élesztővel készült, mégsem kell hajtogatni vagy keleszteni.
A mac and cheese egy extrém sajtos tésztaféle, amely főként Amerikában és az angol nyelvterületeken éli már évtizedek óta fénykorát. Az eredeti verzióban rengeteg sajtszósz van, így ez egy tiltólistás étel azoknak, akik nem ehetnek tejet. Azonban van egy szuper hírem! Sajt nélkül is elkészítheted, ráadásul éppen olyan krémes lesz, mint az eredeti (titkon pedig még tápláló is a sütőtöknek köszönhetően).
És nem ez az egyetlen csavar a receptben: sütőben készül, és egy ropogós morzsaréteg is kerül a tetejére. A selymes és roppanós textúrák közötti különbség pedig igazán ellenállhatatlan.
Vágjuk félbe a sütőtököt, és egy kanál segítségével magozzuk ki. Helyezzük a feleket sütőpapírral kibélelt tepsibe, vágással felfelé, kenjük be őket vékonyan olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 180 fokon süssük 45 percig, vagy amíg teljesen megpuhulnak.
Közben készítsük el a kenyérmorzsát: egy kisebb tálban keverjük össze a pankomorzsát, a sörélesztőt, a sót, a paprikát és az olvasztott vajhelyettesítőt.
Főzzük meg a makarónit enyhén sós vízben, szűrjük le, és csepegtessünk rá egy evőkanálnyi olívaolajat, hogy ne ragadjon össze.
Amint a tök megsült, és eléggé kihűlt, 350 grammot kanalazzuk belőle egy aprítógépbe, adjuk hozzá a megpuhult és leszűrt kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a fokhagymaport, a paprikát, a kukoricakeményítőt, a citromlevet, a kókusztejet, a sót és a borsot. 1-2 percig turmixoljuk, hogy teljesen sima és homogén legyen.
Alaposan keverjük össze a tésztát a hamis sajtszósszal, öntsük egy kiolajozott tepsibe, és szórjuk meg a kenyérmorzsával.
20 perc alatt süssük ropogós aranybarnára.
Fotók: Getty Images