Egyszerűsített spenótos rizottó: mosogatás és türelemjáték nélkül
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Felismered, milyen gomba van a képen? Ősszel különösen hasznos lehet
Foszlós házi kenyér: tökéletes szendvicsalap
Sütőtökös kölesfelfújt sok mazsolával: őszi desszert a javából
Pirosra sült, szaftos kacsamell: szójaszósz teszi izgalmassá
Így ne tisztítsd soha a késeidet: 3 gyakori hibát mutatunk
Az olaszok méltatlanul elfeledett ínycsiklandó fogása nem csak isteni finom, de egészséges is, sőt, a megfelelő alapanyagokkal fogyókúrázóknak is tökéletesen beépíthető a diétába.
Amikor először készítettem, anyukám kért meg, hogy csináljak valami gyors és egészséges ebédet, és mivel épp nagy életmódváltásban van, csak barna rizs és csirkemell volt otthon, na meg egy csomag paraj a fagyasztóban. Miután megszületett a fejemben az elképzelés, kiugrottam a közértbe sajtért - ha már ott voltam, vettem kétfélét, hogy a vega verzió is kellőképp ízes és tápláló legyen. Ez a recept nem a szó szoros értelmében vett rizottó, de szuper megoldás lehet azokból az alapanyagokból, amiket otthon találunk.
Miért szeretjük?
A második legjobb dolog ebben az ételben az ízén kívül, hogy minimális edénykoszolással elkészíthető, az egytálétel mintapéldája. A harmadik kedvencem vele kapcsolatban, hogy amikor másnap hidegen belekóstoltam egy villányival, egy pillanatra sem hiányoltam a melegítést, hideg előételként is megállja a helyét.
Laktató főétel
Tapasztalatból mondom, hogy ennél az ételnél különösen igaz, hogy ne legyen nagyobb a szemünk, mint a szánk: akármilyen mennyei fogásnak is ígérkezik, nem fogsz tudni megenni belőle két tányérral – sőt, púposra szedve eggyel sem. Első alkalommal sajnos egy jó nagy tányérral magamba tömtem belőle, az eredmény pedig az lett, hogy órákon keresztül mozdulni se bírtam.
Úgyhogy ha úgy érzed, rád is jellemző, hogy néha túlvállalod magad, fogadd meg a tanácsomat: fél adag rizottó mellé fél adag salátát szedj, ha elfogy, mindig arányosan ugyanannyit pótolj mindkettőből. A magas rosttartalom miatt evés előtt és után is jól jön egy pohár víz, máskülönben az emészthetetlen növényi részek garantáltan dugót eredményeznek az emésztési rendszeredben.
A legdiétásabb verzió
A kísérletező kedvűek és akik a barna rizsnél is komolyabban veszik a fogyókúrát, próbálják ki kölesből vagy valamilyen alternatív gabonaköretből elkészíteni – az eredmény egész biztos, hogy fejedelmi lesz.
Spenótos rizottó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm csirkemellfilé (opcionális)
- 0.5 kilogramm paraj
- 1 bögre barna rizs
- 1 evőkanál olaj
- 5 deciliter víz
- 0.5 darab leveskocka
- 1 bögre reszelt sajt
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab vöröshagyma
- ízlés szerint fehérbors
Elkészítés:
Olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a felkockázott csirkemellet - ha húsosan készítjük - hozzáadjuk, fehéredésig sütjük, közben meghintjük fehérborssal. Sózni nem szükséges, mivel a leveskockák nagy része alapból elég sós. Az apróra vágott fokhagyma felét keverjük a húshoz, pirítsuk össze, majd tegyük félre az átsült csirkekockákat.
Ha előzőleg nem olvasztottuk ki a parajt, a forró olajon átfuttatva gyorsan kienged, amikor már keverhető halmazállapotú, borítsuk mellé vissza a húst és a maradék fokhagymát.
Öntsük hozzá az átmosott barna rizst, majd keverjünk egy nagyot a fazék tartalmán. A leveskockát oldjuk fel egy deciliter forró vízben, majd vegyítsük össze a maradék vízzel.
Öntsük a leveskockás vizet is a fazékba, majd közepes lángon kezdjük el összefőzni.
Amikor forr, vegyük alacsonyra a lángot és fedjük le. Forrástól számított 5 percen belül meg is fő az isteni lakoma.
Keverjük hozzá a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtot, majd hintsük meg egy kevés parmezánnal, esetleg fetával.
Fotó: Getty Images