Villámgyors, hamis túrós táska leveles tésztából - Köles helyettesíti a tejterméket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A köles olyan tökéletesen helyettesíti a túrót, hogy nyugodtan használhatod bármilyen ételben, például ebben a batyuban is.
Ez a recept alapvetően a vegán étrendet követőknek készült, de az sem fog csalódni benne, aki a túró ízét keresi majd a batyuban. A köles tökéletesen helyettesíti a tejterméket, még az állagában is. A fehérjetartalma is magas, így tényleg a legjobb választás annak, aki nem fogyaszt állati eredetű fehérjét, de változatosság gyanánt másnak is érdemes beépítenie az étkezésébe.
A kölest nagyon egyszerűen, ezzel a módszerrel készítheted el. Ha túrógombóc-rajongó vagy, akkor kölesből ezt a desszertet is elkészítheted. A túrós, pontosabban hamis túrós batyu pedig annyira egyszerű, hogy akár még egy sietős reggelbe is belefér, leveles tészta az alapja, benne a kölessel. Ha kicsit még kényeztetnéd magad vagy a családod, akkor a töltelékbe keverhetsz étcsokidarabokat, de aszalt gyümölcsökkel is szuper lesz.
Hamis túrós táska
Hozzávalók 8 adaghoz
- 120 gramm köles
- 120 milliliter víz
- 60 milliliter növényi ital
- 1 evőkanál citrom leve
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 csomag leveles tészta
- opcionális aszalt gyümölcs
- opcionális étcsokoládé
Elkészítés:
A kölest folyó víz alatt alaposan öblítsük át. A vizet forraljuk fel a növényi itallal és a cukorral (én mandulaitalt használtam, de bármilyen jó hozzá), majd tegyük hozzá a kölest, addig főzzük, amíg a víz el nem fő róla. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a citrom levét, majd tegyük félre kicsit hűlni. Vegyük elő a leveles tésztát, tekerjük ki és vágjuk tetszőleges nagyságú négyzetekre. Nagyjából 14-16 négyzet jön ki belőle.
Melegítsük eló a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A töltelékhez ízlés szerint keverjünk aszalt gyümölcsöt vagy étcsokit, de el is hagyható. Egy teáskanálnyit tegyünk minden négyzet közepébe, majd átlósan csippentsük össze a tésztát és jól nyomjuk össze. Egy kevés langyos vízzel kenegessük meg, majd tegyük őket a tepsire és süssük 20 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors