Házi bodzaszörp bevált recept alapján – Nem lehet eleget készíteni belőle

bodzaszörp cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bodza szerencsére vadon terem, annyit szedhetsz belőle, amennyit csak szeretnél, hogy aztán frissítő szörpöt készíthess belőle.

Májustól kezdve bodzától roskadoznak az ágak, amelyek csak arra várnak, hogy leszedd és feldolgozd őket. Arra figyelj, hogy lehetőleg ne forgalmas út mellől szedd a virágot, és ne is legyen bogaras, tetves, hiszen nem szabad majd átmosni, mert akkor pont a virágpor, és így az íz veszik el.

Egyáltalán nem kell hozzá előképzettség vagy tudás, nagyon egyszerűen tudsz belőle szörpöt készíteni, amit aztán jéghidegen, citrommal ízesítve ihatsz forró napokon. Ha kész a bodzaszörp, akkor akár piskótatésztába is keverheted. 

A bodzaszörphöz csak egy nagy, 5 literes befőttesüvegre és kicsi türelemre lesz szükséged, de munkád nem sok lesz vele.

Házi bodzaszörp

bodzaszörp

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 16 darab bodzavirág (a szára nélkül)
  • 5 liter víz
  • 1.5 darab biocitrom
  • 450 gramm cukor
  • 1.5 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

A bodzavirágokat nem szabad megmosni, ugyanis a virágpor ízesíti meg a szörpöt, de szabadítsuk meg az esetleg koszos, bogaras részektől. A citromot mossuk meg, karikázzuk fel.

A nagy befőttesüveg aljába nyomkodjuk bele a virágokat, majd következik a citrom, a cukor és a méz. 

Közben forraljuk fel a vizet, és hűtsük ki, így fertőtleníthetjük, ha szükséges. Ha kihűlt, öntsük rá a bodzára, majd takarjuk le az üveget, és tegyük félre. Naponta egyszer keverjük meg fakanállal. Két-három nap után le is szűrhetjük, és már csak steril üvegekbe kell tölteni, majd hűtőbe tenni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük