Isteni házi bonbonok: egyszerű, ötletes egyedi ajándékok
Karácsonyra ideális

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csokoládét nemcsak enni, hanem készíteni is nagyon szeretem. Saját magunknak is nagy örömet szerezhetünk egy-egy különleges ízű bonbonnal, hiszen olyat csinálunk, amilyet csak szeretnénk, de családtagjainkat vagy barátainkat is meglephetjük vele. 

Egy előző cikkemben már leírtam, hogy hogyan kell házilag bonbont készíteni, de most mutatok hozzá recepteket is. Ez tényleg egy tökéletes ajándék lehet, akár szülinapra, akár névnapra, karácsonyra vagy húsvétra. Én tavaly karácsonyra még az egyszerűbb, töltetlen verziót készítettem el, de nem nagy ördöngösség a töltött változat sem.

Ha szép bonbonokat szeretnénk, akkor azért érdemes rászánnunk egy délelőttöt/délutánt ezekre a receptekre. Precíz munkát igényel, nagyon oda kell figyelni, nem szabad elsietni a lépéseket. Én a kapkodással eddig csak azt értem el, hogy kicsapódott a kakaóvaj a csokoládémból, vagy nem temperáltam kellően, és egy fénytelen, csomós massza lett az egészből. Ezekben a receptekben nem írom le részletesen a folyamatokat, olvasztási, temperálási hőfokokat, mindent meg lehet találni az előző cikkben.

A töltetlen bonbonok tényleg nagyon egyszerűek, két hozzávalóból már készen is van a tökéletes csokoládénk, a töltöttek sem sokkal bonyolultabbak, de ott már több a lehetőség, lehet főzött krémekkel vagy többféle alapanyaggal is dolgozni.

bonbon 2

Töltetlen bonbon-receptek

Fahéjas bonbon

Kb. 15 darabhoz

Hozzávalók:

  • 12 dkg tejcsokoládé
  • 1 kiskanál fahéj

Először is megolvasztjuk a tejcsokinkat (dolgozhatunk fehér vagy étcsokival is), majd temperáljuk és belerakjuk a fahéjat. Nyugodtan megkóstolhatjuk, hogy elég fahéjas-e nekünk, és ha nem, akkor még ízlés szerint tehetünk bele. Mehet is a csokink a szilikonformába, spatulával húzzuk le a felesleget, majd dobhatjuk be a hűtőbe 2 órára. Természetesen lehet fahéjas krémet is csinálni, de én a kezdőknek azt ajánlom, hogy próbálják előbb ki ezt a töltetlen verziót, én is ezt készítettem el életemben először.

Kókuszkocka

Kb. 15 darabhoz

Hozzávalók: 

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál kókuszreszelék (ízlés szerint) 

Már csak a bonbon neve miatt is érdemes ezt a receptet kockaformában készíteni. Az első lépések mindig ugyanazok, megolvasztjuk a csokit és mehet a temperálás. A temperált csokoládénkba keverjük bele a kókuszreszeléket, először tegyünk bele 1 evőkanállal, kóstoljuk meg, hogy a mi ízlésünknek megfelelő-e, és az alapján adjunk még hozzá. A csokit öntsük bele a szilikonformába, húzzuk le a felesleget, hogy sima legyen a felszíne, és mehet az egész a hűtőbe 2 órára. 

Töltött bonbon-receptek

Marcipános bonbon

Kb. 15 darabhoz:

Hozzávalók:

  • 12 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg marcipánmassza
  • 2-3 darab aszalt szilva

Az első két lépés itt is a megszokott: csokiolvasztás, majd temperálás.  A csokinkat öntsük a szilikonformába, fordítsuk fejjel lefelé egy tál fölött, és hagyjuk, hogy kicsöpögjön a felesleges csokoládé, csak a burok maradjon. Tegyük a formánkat kb. 20 percre a hűtőbe. A kicsöpögött csokit kezdjük el visszamelegíteni. Az aszalt szilvákat  és a marcipánt vágjuk egészen kis darabokra, hogy beleférjenek a bonbonokba. Állítsuk párba a szilva- és marcipándarabokat úgy, ahogyan majd egy-egy bonbonba fognak kerülni. Ha a csokiburkot kivettük a hűtőből, tegyük bele a tölteléket, de maradjon még egy kis hely a tetején, majd öntsük le a maradék megolvasztott csokival. Spatulával húzzuk le a felesleget, majd mehet be a hűtőbe a bonbonunk. 

bonbon2

Nutellás bonbon

Kb. 15 darabhoz

Hozzávalók:

  • 12 dkg tejcsokoládé
  • 2 evőkanál Nutella (vagy más mogyorókrém)

Az olvasztás és temperálás után mehet a csoki a szilikonformába, majd következik a burok kialakítása. Ha készen vagyunk, akkor tehetjük is be a hűtőbe. A kicsöpögött csokit melegítsük vissza 35 fokig. Ha kivettük a hűtőből a csokiburkot, kanalazzunk mindegyikbe egy kis Nutellát (vagy más mogyorókrémet, csokikrémet), majd fedjük be a bonbonokat a megolvasztott csokival. A felesleget távolítsuk el, és mehet az egész a hűtőbe.

Ebből a pár receptből is látszik, hogy a bonbon-készítés nem egy bonyolult folyamat, ráadásul csak rajtunk múlik, hogy milyen csokoládét készítünk, a lehetőségek és az ízek száma végtelen. Bármilyen hozzávalót variálhatunk bármilyen típusú csokival. Az elkészült bonbonokat pedig tehetjük díszdobozba, kis zacskóba, zsákocskába, bármibe is csomagoljuk, egészen biztosan sikert fognak aratni. 

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük