Sütés nélküli házi bounty: csak csoki és kókusz kell hozzá

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Arra már elég régóta rájöttem, hogy a főzés lehet meditatív tevékenység, gombócot tölteni meg kenyeret dagasztani, sőt, kalácsot fonni is kifejezetten megnyugtató dolog, de hogy vannak olyan ételek, amik kifejezetten hatással vannak a hangulatunkra, azt nem hittem.

Janits-Szabó Virág Örömfőzés című könyvében a receptek nem fogások szerint szerveződnek, hanem az alapján, milyen hatással vannak ránk, nyugtatóak vagy serkentőek, ébresztő vagy altató hatásúak.

Ehhez képest szerencsére maguk az ételek általában mind egyszerűek és könnyen elkészíthetőek, de ötletesek, és már a tudat is jó érzés, ha egy répakrémlevest úgy készítünk el, hogy közben mindenféle gyógyhatásairól ábrándozunk.

10 perc alatt, nagy mennyiségben, mosogatnivaló nélkül

Először ezt a házi kókuszos édességreceptet próbáltam ki a könyvből, mert tényleg nem több, mint tíz perc vele a munka, alig termel mosogatnivaló edényeket és nagy mennyiségben előállítható. Külön klassz benne, hogy nagyon kevés cukrot tartalmaz, voltaképp csak annyit, amennyi a csokoládéban eredendően megtalálható.

Annyit módosítottam a recepten, hogy rizstejszín helyett kókuszkrémmel készítettem, hogy még erősebb legyen a kókuszíz, és kicsit az arányokon is módosítottam.

Házi bounty

házi-bounty - 1

Hozzávalók 12 adaghoz

Kókuszkrém

  • 200 gramm kókuszreszelék
  • 150 gramm kókuszkrém
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vaj

Csokoládébevonat

  • 150 gramm étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • opcionális kókuszcsipsz a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A kókuszkrémet, a vajat és a mézet összemelegítjük, és elkeverjük a kókusszal. Egy szögletes tál vagy tepsi aljába öntjük, belenyomkodjuk, letakarjuk és a hűtőbe tesszük. A csokoládét lassan, gőz fölött felolvasztjuk a vajjal együtt, és a lehűlt kókuszkrémre öntjük, egyenletesen eloszlatjuk, megszórjuk kókuszcsipsszel, és visszatesszük a hűtőbe.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük