Mennyei, foszlós házi briós - Másnapra is puha marad a tésztája

cukros briós cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha briós egy leheletnyi ropogós cukorral a tetején, forró kakaóval tökéletes napindító.

A briós, bár kelt tésztás recept, mégsem bonyolult az elkészítése, mert ha a duplájára nőtt, csak formáznod és sütnöd kell. Nagy előnye, hogy nem csak aznapra, másnapra is megvan a reggelid, hiszen a briós nagyon puha marad.

A másik klasszikusnak számító, kelt tésztából készült péksütemény a csiga, amelyből a kakaós és a fahéjas a legnépszerűbb, de ha igazán különlegeset szeretnél készíteni, akkor fahéjat és almát keverj össze, azzal töltsd meg a tekercseket.

A cukros briós igazi klasszikus, itt is csigaalakban kell feltekerni a tésztát, csak nem vízszintesen, hanem függőlegesen. A tetejéről nem hiányozhat a rásült, ropogós kristálycukor, valamint mellőle a habos kakaó vagy a vaj.

Házi briós

cukros briós receptek

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 250 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 50 gramm cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 15 gramm élesztő
  • 100 milliliter tej
  • 1 teáskanál cukor (kelesztéshez)
  • 50 gramm vaj
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • cukor (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe tegyünk egy teáskanál cukrot, morzsoljuk el benne az élesztőt és futtassuk fel. 

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. A cukrot és a tojássárgáját is keverjük össze, fokozatosan keverjük a liszthez, majd az élesztős tejet is öntsük hozzá, jó alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A vajat olvasszuk fel, gyúrjuk a tésztához. Akkor rugalmas a tészta, ha elválik a tál oldalától. Takarjuk le egy konyharuhával, meleg helyen kelesszük a duplájára nagyjából egy óra alatt. 

Ha megkelt a tészta, osszuk 6 egyforma cipóra. Gyúrjunk a cipókból körülbelül 25-26 centiméter hosszú rudakat, tekerjük fel őket csiga alakúra, a végüket nyomkodjuk a briós aljába. Tegyük a kis csigákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk őket még fél órát kelni. Kenjük meg őket felvert tojással, szórjunk rájuk cukrot. 

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. 

Süssük a briósokat 25 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük