Krémes, fokhagymás krumplipüré: a friss rozmaringtól illatos
A krumplipüré szépsége az egyszerűségében rejlik. Alig néhány hozzávalót igényel, és szinte bármivel ízesíthető. Ezúttal egy ünnepi hangulatú, fokhagymás püréreceptet mutatunk.
A krumplipüré az egyik kedvenc köretem, amit mindig magam készítek. Családi receptúra alapján, édesanyám keze nyomán. Csupán néhány hétköznapi hozzávaló kell, és szűk fél óra, hogy elkészüljön ez a mennyei, krémes, ízig-vérig burgonyából készült püré.
A krumpli mellett fekete bors, só, babérlevél és vaj ízesíti, az elkészítése pedig tényleg pofonegyszerű. A főtt krumpli pürésítéséhez itt találsz még több tippet, miként azt is megtudhatod, hogy mitől lesz igazán krémes.
Bátran használd köretként húsok, halak vagy akár zöldségek mellé is, mert ezzel biztosan nem fogsz mellélőni.
A krumplit hámozzuk meg, majd vágjuk közepes méretű, de azonos kockákra.
Tegyük bele egy közepes méretű lábasba, és töltsünk rá annyi vizet, hogy az éppenhogy ellepje a krumplit.
Adjuk hozzá a só felét, illetve a babérlevelet.
Közepes lángon főzzük puhára kb. 20 perc alatt.
Ezután szűrjük le a krumplit, de a főzővizéből tegyünk félre egy keveset, majd tegyük bele még forrón egy nagy tálba.
Krumplinyomóval vagy egy egyszerű villával pürésítsük le a krumplit. Ha nem annyira szeretjük a darabosabb pürét, akkor használjunk hozzá botmixert. Ezzel viszont óvatosan kell bánni, mert ha túlturmixoljuk, nem lesz kellemes az állaga.
Ezután, amíg még meleg, adjuk hozzá a vajat, amitől igazán lágy és selymes lesz a püré, illetve ízlés szerint a maradék sót és a frissen őrölt borsot is. Ha a hígabb pürét kedveljük, a krumpli főzővizével lágyítsuk.
Tálaljuk melegen, akár egy szelet hús vagy egy finom hal mellé.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu