Krémes, fokhagymás krumplipüré: a friss rozmaringtól illatos
A krumplipüré szépsége az egyszerűségében rejlik. Alig néhány hozzávalót igényel, és szinte bármivel ízesíthető. Ezúttal egy ünnepi hangulatú, fokhagymás püréreceptet mutatunk.
A burgonyapüré egy univerzális köret: amilyen egyszerű az alapja, olyannyira meg lehet cifrázni a végeredményt. Például friss rozmaringgal, sok fokhagymával és némi tejszínnel is, amiből egy egészen különleges, húsok mellé is tökéletesen passzoló körítést készíthetsz.
Ünnepekre és hétköznapokra is szuper ötlet, hogyha elrugaszkodnál kicsit a sült krumpli és a rizs párosától.
Krémes fokhagymás krumplipüré
Hozzávalók 8 adaghoz
- 3 ág friss rozmaring
- 1.8 kg Yukon burgonya (sárga burgonya)
- 6 gerezd fokhagyma
- 700 ml tejszín (zsíros)
- 360 ml tej
- 2 tk só
- 4 ek sózatlan vaj
- 0.5 tk bors
Elkészítés:
A rozmaringágakat kössük össze cérnával. A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk kockákra, a fokhagymát pedig hámozás után zúzzuk össze.
Tegyük bele egy nagy lábasba a krumplit, a fokhagymát és a rozmaringágakat. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, a tejet és a sót, majd forraljuk fel.
Felforrást követően mérsékeljük a lángot, és közepes erősségen főzzük meg a krumplit kb. 20-25 perc alatt.
Vegyük le a tűzről a lábast, majd vegyük ki belőle a rozmaringágakat.
A krumpli levéből nyugodtan kimerhetünk egy csészényit arra az esetre, ha túl sok lenne, hiszen beletenni könnyebb, mint kivenni belőle.
Ezután törjük össze a krumplit egy villával vagy krumplinyomóval, és alaposan keverjük össze.
Végezetül adjuk hozzá a vajat és a borsot, és keverjük meg.
A tejszínnel és a rozmaringgal átitatott, krémes és könnyű pürét máris tálalhatjuk.
-
2024-01-15 08:52:02
-
2023-12-23 10:16:02
-
2023-07-21 09:36:01
Fotók forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!