Krémes, fokhagymás krumplipüré: a friss rozmaringtól illatos

fokhagymas-krumplipure
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplipüré szépsége az egyszerűségében rejlik. Alig néhány hozzávalót igényel, és szinte bármivel ízesíthető. Ezúttal egy ünnepi hangulatú, fokhagymás püréreceptet mutatunk.

A burgonyapüré egy univerzális köret: amilyen egyszerű az alapja, olyannyira meg lehet cifrázni a végeredményt. Például friss rozmaringgal, sok fokhagymával és némi tejszínnel is, amiből egy egészen különleges, húsok mellé is tökéletesen passzoló körítést készíthetsz.

Ünnepekre és hétköznapokra is szuper ötlet, hogyha elrugaszkodnál kicsit a sült krumpli és a rizs párosától.

Krémes fokhagymás krumplipüré

fokhagymas-krumplipure

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 3 ág friss rozmaring
  • 1.8 kg Yukon burgonya (sárga burgonya)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 700 ml tejszín (zsíros)
  • 360 ml tej
  • 2 tk
  • 4 ek sózatlan vaj
  • 0.5 tk bors
Recept idők

Elkészítés:

A rozmaringágakat kössük össze cérnával. A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk kockákra, a fokhagymát pedig hámozás után zúzzuk össze.

Tegyük bele egy nagy lábasba a krumplit, a fokhagymát és a rozmaringágakat. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, a tejet és a sót, majd forraljuk fel. 

Felforrást követően mérsékeljük a lángot, és közepes erősségen főzzük meg a krumplit kb. 20-25 perc alatt.

Vegyük le a tűzről a lábast, majd vegyük ki belőle a rozmaringágakat. 

A krumpli levéből nyugodtan kimerhetünk egy csészényit arra az esetre, ha túl sok lenne, hiszen beletenni könnyebb, mint kivenni belőle.

Ezután törjük össze a krumplit egy villával vagy krumplinyomóval, és alaposan keverjük össze.

Végezetül adjuk hozzá a vajat és a borsot, és keverjük meg.

A tejszínnel és a rozmaringgal átitatott, krémes és könnyű pürét máris tálalhatjuk. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük