A legjobb házi lecsó a nagyi receptje szerint - Ezt télen is szívesen eszed majd
Télen is juthat finom házi lecsó az asztalra, ha még mostanában elteszed friss zöldségekből.
Ha te is magyaros konyhát viszel otthon, és szereti a család a tüzes ízeket, akkor érdemes csípős paprikakrémet vagy chiliszószt tartani a kamrában. A pikáns hozzávalótól tényleg szinte minden finomabb.
A csípős szósz boltban is beszerezhető, mégis jobban megéri otthon készíteni, mert a házi változat zamatát ízlés szerint alakíthatod. Többféle paprika ízét érdemes az üvegbe zárni, melyek csípőssége eltérő, illetve édesebbnek is érdemes helyet szánni benne. A magok sorsáról te döntesz, ha akarod, benne hagyod, úgy sokkal erősebb lesz, ha pedig nem, eltávolítod. A paprikák előkészítésénél feltétlen húzz kesztyűt, így elkerülheted az égető érzést.
A paprikákat daraboljuk fel, ha szeretnénk, a magokat távolítsuk el. Ezt a folyamatot kesztyűben érdemes végezni.
A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, daraboljuk fel.
Az előkészített zöldségeket aprítógépben pürésítsük, miközben megy a gép, csurgassuk hozzá az olívaolajat.
Egy serpenyőt hevítsünk fel, majd öntsünk bele kevés olajat. Az olajra szedjük rá a krémet, adjunk hozzá sót és cukrot, majd főzzük 20-25 percig a szószt.
A házi chiliszószt töltsük csatos üvegbe.
A chiliszósz hűtőben 2-3 hétig eláll, ha kamrába kerül, akkor száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu