Különleges házi dijoni mustár: pikáns feltét vagy mártogatós

3
Nyomtatás
hazi-dijoni-mustar
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi dijoni mustár elkészítése egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint elsőre gondolnád. Ráadásul, ha nem szívesen bízod magad a bolti véletlenre, kézenfekvő ötlet, hogy te magad készítsd el!

Mi más tölthetne el nagyobb büszkeséggel, mint ha te magad készíted el a mustárt az ételekhez? Egy ízletes, finom házi dijoni mustárnál nem is találhatnál jobb belépőt a szószok világába, ráadásul amennyire fenséges, olyannyira egyszerű elkészíteni.

Ebből a receptből most egy francia dijoni mustárt készíthetsz el, amelyhez többféle mustármag, száraz, minőségi fehérbor és borecet is társul.

Házi dijoni mustár

hazi-dijoni-mustar

Hozzávalók 30 adaghoz

  • 170 ml száraz fehérbor
  • 60 ml fehérborecet
  • 1 db salottahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 tk.
  • 50 g sárga mustármag
  • 50 g barna mustármag
  • víz
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg, majd a salottahagymát aprítsuk fel, míg a fokhagymát nyomjuk át egy fokhagymaprésen.

Egy közepes méretű serpenyőbe öntsük bele a száraz fehérbort, a fehérborecetet, a hagymákat, a cukrot és a sót.

Forraljuk fel, majd pároljuk az egészet kb. 15 percig, amíg a hagymák megpuhulnak és összeolvadnak a fűszerekkel és a borral.

Ezután vegyük le a serpenyőt a tűzről, szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, adjuk hozzá a mustármagokat és tegyük be a hűtőbe az egészet kb. 24-48 órára, amíg a magok szépen megpuhulnak.

A pihenőidő lejártával tegyük az egészet turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe. Szükség esetén adjunk hozzá egy kis vizet is, de éppen csak annyit, hogy a keverék sűrű, de könnyen keverhető állagú legyen.

Hogyha szeretnénk bele néhány ép mustármagot is, akkor nem szükséges teljesen pépesre turmixolni.

A leturmixolt mustárt tegyük bele egy lábasba, majd kezdjük el alacsony lángon melegíteni. Melegítsük kb. 10 percig.

A konzisztencia javítása végett ezen a ponton adhatunk még hozzá egy kis vizet.

Ha elkészültünk, vegyük le a tűzről, töltsük a főzetet félliteres befőttesüvegekbe, majd hagyjuk a pulton kihűlni, s végül tegyük be a hűtőbe.

Pár napig hagyjuk a hűtőben fogyasztás előtt, hogy az ízek szépen összeérhessenek.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon