8 mennyei szilvás desszert őszre: bevált receptjeinket mutatjuk
Ha kedveled az édes szilvát, használd fel minél többféle formában, isteni süteményeket készíthetsz belőle. Alább adunk hozzá inspirációt!
Az ősz kiemelkedő sztárja a zamatos szilva. A csodás gyümölcs magában falatozva is nagyszerű, és rengetegféle finomság készülhet belőle. Különböző desszertek, lekvár, krémleves, köret és pálinka is.
A szilva remekül illik húsok mellé, nemcsak köret formájában, hanem különleges ízű szószként is, amit szendvicsekbe kenve is érdemes kipróbálni. A házi szósz pikáns, a gyömbér, fokhagyma és chili teszi izgalmassá a gyümölcsöt. A szilvaszószt más ízesítőkkel is feldobhatod, a friss zsályalevél, babérlevél és őrölt kömény is remekül illik hozzá. Almaecet helyett pedig fehérborecetet is használhatsz.
A szilvát mossuk meg, távolítsuk el a magját, majd negyedekbe vágva tegyük fazékba.
A szilvához adjuk hozzá a cukrot, almaecetet, citromlevet és a vizet, majd tegyük fel főni. Közben reszeljük bele a gyömbért és a fokhagymát, és a fűszereket is adjuk hozzá (só, bors, chili). Amikor a gyümölcs puhára főtt, botmixerrel dolgozzuk simára, ha szeretnénk, kicsit darabosan is hagyhatjuk.
A házi szilvaszószt érdemes kóstolni, az ízeket saját ízlés szerint alakítani. Ha szükséges, só, bors, citromlé vagy chili kerülhet még bele.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu