
Házi szilvaszósz húsok mellé: pikáns fűszerek teszik különlegessé

A házi szilvaszósz gyömbérrel, fokhagymával és chilivel megbolondítva készül, remekül illik sült és grillhúsok mellé.
Az ősz kiemelkedő sztárja a zamatos szilva. A csodás gyümölcs magában falatozva is nagyszerű, és rengetegféle finomság készülhet belőle. Különböző desszertek, lekvár, krémleves, köret és pálinka is.
A szilva remekül illik húsok mellé, nemcsak köret formájában, hanem különleges ízű szószként is, amit szendvicsekbe kenve is érdemes kipróbálni. A házi szósz pikáns, a gyömbér, fokhagyma és chili teszi izgalmassá a gyümölcsöt. A szilvaszószt más ízesítőkkel is feldobhatod, a friss zsályalevél, babérlevél és őrölt kömény is remekül illik hozzá. Almaecet helyett pedig fehérborecetet is használhatsz.
-
2023-08-29 09:32:01
-
2023-08-27 09:28:01
-
2023-06-19 10:16:01
Házi fűszeres szilvaszósz

Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg szilva
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál víz
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- fél teáskanál chilipehely
Elkészítés:
A szilvát mossuk meg, távolítsuk el a magját, majd negyedekbe vágva tegyük fazékba.
A szilvához adjuk hozzá a cukrot, almaecetet, citromlevet és a vizet, majd tegyük fel főni. Közben reszeljük bele a gyömbért és a fokhagymát, és a fűszereket is adjuk hozzá (só, bors, chili). Amikor a gyümölcs puhára főtt, botmixerrel dolgozzuk simára, ha szeretnénk, kicsit darabosan is hagyhatjuk.
A házi szilvaszószt érdemes kóstolni, az ízeket saját ízlés szerint alakítani. Ha szükséges, só, bors, citromlé vagy chili kerülhet még bele.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!