Foszlós barackos-túrós csiga: a házi péksütinek nincsen párja
A hihetetlenül puha tésztájú péksüteményt a töltelék teszi fenségessé. A túrós krémbe gyümölcs is kerül, ettől lesz ellenállhatatlan.
Nincs olyan ember, aki ne szeretné a hamburgert: a szaftos húspogácsa, az édeskés, foszlós buci és a sok-sok zöldség és szósz tökéletes kombinációt alkotnak. Bár gyorséttermekben is kapni finomat, ha adalékanyag-mentesen, minőségi alapanyagokból készítenéd el, érdemes házilag összedobni.
A húspogácsához itt találsz egy szuper receptet, de a bucit is érdemes otthon sütni. A zsemle akkor az igazi, ha foszlós, picit édeskés, levegős, és a tetejét szezámmag borítja. A bucit nem kell sokáig keleszteni, a sütőben fog megnőni, pufi és pihe-puha lesz.
A porélesztőt, a langyos vizet és a cukrot keverjük össze egy tálban, tegyük félre 10 percre.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Ássunk a közepébe egy mélyedést, üssük oda a tojást, öntsük oda az olajat és a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani a tésztát, ha nagyon ragacsos, adjunk még hozzá lisztet. Addig dagasszuk, míg szép, egynemű, rugalmas tésztává nem áll össze.
A tésztát osszuk 8 egyforma részre, formázzunk belőlük labdát.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezzük rá a bucikat, fedjük le konyharuhával, majd hagyjuk állni 10 percig.
A tojássárgáját keverjük össze a vízzel, kenjük le vele a bucik tetejét. Szórjuk meg őket szezámmaggal.
Toljuk őket a sütőbe 8-12 percre, míg aranybarnák és pufik nem lesznek.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu