Libatepertős pogácsa még sosem volt ilyen finom: a tésztája túrótól lesz omlós

5
Nyomtatás
tpcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A pogácsa igényli a szeretetet és a türelmet, adj időt a tésztának, cserébe szép magas, omlós, isteni finom vendégváró kerül az asztalra.

Mi, magyarok szeretjük a pogácsát, amely rengetegféle változatban készülhet: az egyik nagy kedvenc a régimódi tepertős pogácsa, bár az elkészítése elég melós, megéri minden egyes percét.

Bármilyen pogácsát is készíts, a hajtogatás jót tesz neki, szép réteges lesz tőle a tészta. Érdemes betartani a pihentetés és nyújtás fázisokat is, mert úgy díjnyertes finomság kerül ki a sütőből. A tepertős pogácsa lelke az őrölt fekete bors, használj belőle bátran, jól áll a tésztának, ha kicsit bőkezűbben bánsz vele.

Házi libatepertős pogácsa

tpct

Hozzávalók 45 darabhoz

  • 20 dkg töpörtyű
  • 20 dkg libazsír
  • ízlés szerint bors
  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag (7 g) sütőpor
  • 50 dkg túró
  • 2 darab tojássárgája
  • natúr joghurt vagy tejföl szükség szerint
  • 1 darab tojássárgája a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tepertőt daráljuk le és keverjük össze a libazsírral, ízesítsük borssal, fedjük le és tegyük hűtőbe. Ezzel a krémmel fogjuk majd a tésztát megkenni.

A liszteket szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, sütőport, túrót, tojássárgáját és a joghurtot vagy tejfölt (evőkanalanként adagoljuk), gyúrjunk tésztát belőle. Az összeállt tésztát csomagoljuk be, és tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára (egy éjszakára is lehet).

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, kenjük meg a tepertőkrémmel, utána hajtogassuk. Először a tészta bal oldalát hajtsuk a jobb oldalra, majd az alsó részt felülre. A tésztát takarjuk le és pihentessük 30 percet, utána nyújtsuk ki, ismét hajtogassuk és még egyszer pihentessük 30 percig. A pihentetés után megint nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, a tetejét vagdossuk be, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.

A pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojássárgájával, takarjuk le és 30 percet pihentessük. Toljuk 180 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép pirosra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon