Libatepertős pogácsa még sosem volt ilyen finom: a tésztája túrótól lesz omlós
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A pogácsa igényli a szeretetet és a türelmet, adj időt a tésztának, cserébe szép magas, omlós, isteni finom vendégváró kerül az asztalra.
Mi, magyarok szeretjük a pogácsát, amely rengetegféle változatban készülhet: az egyik nagy kedvenc a régimódi tepertős pogácsa, bár az elkészítése elég melós, megéri minden egyes percét.
Bármilyen pogácsát is készíts, a hajtogatás jót tesz neki, szép réteges lesz tőle a tészta. Érdemes betartani a pihentetés és nyújtás fázisokat is, mert úgy díjnyertes finomság kerül ki a sütőből. A tepertős pogácsa lelke az őrölt fekete bors, használj belőle bátran, jól áll a tésztának, ha kicsit bőkezűbben bánsz vele.
Házi libatepertős pogácsa
Hozzávalók 45 darabhoz
- 20 dkg töpörtyű
- 20 dkg libazsír
- ízlés szerint bors
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 50 dkg túró
- 2 darab tojássárgája
- natúr joghurt vagy tejföl szükség szerint
- 1 darab tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
A tepertőt daráljuk le és keverjük össze a libazsírral, ízesítsük borssal, fedjük le és tegyük hűtőbe. Ezzel a krémmel fogjuk majd a tésztát megkenni.
A liszteket szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, sütőport, túrót, tojássárgáját és a joghurtot vagy tejfölt (evőkanalanként adagoljuk), gyúrjunk tésztát belőle. Az összeállt tésztát csomagoljuk be, és tegyük a hűtőbe pihenni 1 órára (egy éjszakára is lehet).
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, kenjük meg a tepertőkrémmel, utána hajtogassuk. Először a tészta bal oldalát hajtsuk a jobb oldalra, majd az alsó részt felülre. A tésztát takarjuk le és pihentessük 30 percet, utána nyújtsuk ki, ismét hajtogassuk és még egyszer pihentessük 30 percig. A pihentetés után megint nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, a tetejét vagdossuk be, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
A pogácsákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojássárgájával, takarjuk le és 30 percet pihentessük. Toljuk 180 fokos sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép pirosra.
Fotó: Getty Images