Hogyan készül a tökéletes házi májgaluska? Így lesz igazán lágy

majgaluska cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem száraz, nem kemény, nem fűrészporos, hanem lágy, könnyű, és elkészíteni sem nagy kaland.

Furcsa darabokkal tarkított, kellemetlen illatú és állagú gombócok rémlenek fel mindenki fejében, ha májgaluskáról, gombócról esik szó, pedig csak egyszer kell megpróbálni otthon, és ráébredünk, mennyire jó étel is lehet ez. Nem menő, nem divatos, éttermekben alig látni - kár érte, mert az egyik legjobb levesbetét a világon, még azzal a ténnyel együtt is, hogy mi a grízgaluskát és a krumpligombócot is imádjuk.

Ausztriában a májgaluska az egész csészét kitölti, borsos és háromféle májból készül. Nálunk is leginkább sertésmájat vagy borjút írnak elő a régi receptek, máskülönben hasonlóképpen készül mind: zsemle vagy zsemlemorzsa, tojás, párolt hagyma és friss petrezselyem kerül bele. 

Fontos a főzési idő

A lágy galuska kulcsa nem csak az arányokban, a főzési időben is rejlik, ezt pedig nem lehet hajszálpontosan megmondani, hiszen függ a tojás méretétől, a májtól, a zsemlétől és a galuskák méretétől is. Muszáj odafigyelni, nincs más megoldás, és 6-7 perc után tesztelni, jó-e már.

Házi májgaluska

majgaluska kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 gramm máj
  • 1 darab szikkadt zsemle
  • 1 kiskanál vaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 0.5 csokor friss petrezselyem
  • 0.5 teáskanál
  • 0.25 teáskanál frissen őrölt bors
  • 3 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a vajon puhára pároljuk. A zsemlét tíz percre beáztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. A hagymával, májjal és a többi alapanyaggal együtt aprítógépbe tesszük, simára dolgozzuk. Fél órán keresztül állni hagyjuk.

Vizet forralunk, sózzuk, és egy nagy evőkanállal vagy két kiskanállal gombócokat szaggatunk a lobogó vízbe, és körülbelül 8 percig főzzük. Leszűrjük, és tálalásig letakarva pihentetjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük