![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan készül a tökéletes házi májgaluska? Így lesz igazán lágy
![majgaluska cover](https://kep.index.hu/1/0/3033/30332/303321/30332101_2328705_81c67b1ae38a9487881d664b6b9578ae_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nem száraz, nem kemény, nem fűrészporos, hanem lágy, könnyű, és elkészíteni sem nagy kaland.
Furcsa darabokkal tarkított, kellemetlen illatú és állagú gombócok rémlenek fel mindenki fejében, ha májgaluskáról, gombócról esik szó, pedig csak egyszer kell megpróbálni otthon, és ráébredünk, mennyire jó étel is lehet ez. Nem menő, nem divatos, éttermekben alig látni - kár érte, mert az egyik legjobb levesbetét a világon, még azzal a ténnyel együtt is, hogy mi a grízgaluskát és a krumpligombócot is imádjuk.
Ausztriában a májgaluska az egész csészét kitölti, borsos és háromféle májból készül. Nálunk is leginkább sertésmájat vagy borjút írnak elő a régi receptek, máskülönben hasonlóképpen készül mind: zsemle vagy zsemlemorzsa, tojás, párolt hagyma és friss petrezselyem kerül bele.
Fontos a főzési idő
A lágy galuska kulcsa nem csak az arányokban, a főzési időben is rejlik, ezt pedig nem lehet hajszálpontosan megmondani, hiszen függ a tojás méretétől, a májtól, a zsemlétől és a galuskák méretétől is. Muszáj odafigyelni, nincs más megoldás, és 6-7 perc után tesztelni, jó-e már.
Házi májgaluska
![majgaluska kicsi](https://kep.index.hu/1/0/3033/30332/303321/30332111_03a4be15a7fe0fa4250b848c4313e0d1_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm máj
- 1 darab szikkadt zsemle
- 1 kiskanál vaj
- 1 darab vöröshagyma
- 0.5 csokor friss petrezselyem
- 0.5 teáskanál só
- 0.25 teáskanál frissen őrölt bors
- 3 darab tojás
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a vajon puhára pároljuk. A zsemlét tíz percre beáztatjuk, majd kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet. A hagymával, májjal és a többi alapanyaggal együtt aprítógépbe tesszük, simára dolgozzuk. Fél órán keresztül állni hagyjuk.
Vizet forralunk, sózzuk, és egy nagy evőkanállal vagy két kiskanállal gombócokat szaggatunk a lobogó vízbe, és körülbelül 8 percig főzzük. Leszűrjük, és tálalásig letakarva pihentetjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!