
Frissítő, nyári málnaszörp: tartósítószer hozzáadása nélkül készül

A málna a nyár egyik legnagyobb kedvence, melyet nem csak magában öröm falatozni, szezonjában kötelező házi szörpöt készíteni belőle.
Kövesd a nagyi példáját, és zárd üvegbe a nyár kincseit, töltsd fel a kamrád házi készítésű finomságokkal: lekvárokkal, savanyúságokkal vagy szörpökkel.
A málna szezonja júniustól őszig tart, csemegézd magában, hisz amellett, hogy finom, egészséges is, és persze készülj a télre, konzerváld lekvár vagy szörp formájában. A málna vásárlásánál mindig légy körültekintő, kerüld a puha, elszíneződött, penészes szemeket. A gyümölcs nagyon érzékeny, beszerzés után ajánlott azonnal felhasználni, legfeljebb 2-3 napig tárolható hűtőben. A málnát szigorúan csak felhasználás előtt szabad megmosni, különben a gyümölcs összeesik és penészes lesz.
A házi szörpöt bazsalikomlevéllel még különlegesebb zamatúvá varázsolhatod, ha nyitott vagy rá. A szörpöt vízzel vagy szódával felöntve kínáld, de sütemények készítésénél is kipróbálhatod, például rizsfelfújtra öntve.
Házi málnaszörp tartósítószer nélkül

Hozzávalók 8 decihez
- 1 kg málna
- 1 kg cukor
- 1 darab citrom facsart leve
- 1 liter víz
- 2 darab bazsalikomlevél (opcionális)
Elkészítés:
A málnát mossuk meg, majd a cukorral és a citromlével turmixoljuk össze. Ezután forraljuk fel az 1 liter vízzel, majd vegyük le a tűzhelyről, és a bazsalikomot 1 óráig áztassuk benne.
A szörpöt szitán szűrjük át, utána még egyszer forraljuk fel.
A szörpöt még forrón töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le, felbontásig sötét, hűvös helyen tároljuk, utána azonban hűtőben a helye.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!