Mamaféle mézes krémes grízes töltelékkel: minél tovább áll, annál finomabb
Ha nem a konyhában szeretnéd tölteni a karácsonyt, süsd meg a mézes krémest már 1-2 nappal korábban, annál puhább lesz, minél tovább hagyod állni.
A mézes puszedli hozzátartozik a karácsonyhoz: a finomságot boltban is meg lehet vásárolni, de ha időd engedi, készítsd el te magad, meglásd, nem lesz párja. A puszedli megalkotása nem nehéz, csupán időigényes, és figyelmesnek kell lenni, mert egy apró hiba is katasztrófához vezethet.
A vajat a mézzel melegítsük egybe.
A tojást a tojássárgájával, tejföllel és a porcukorral keverjük egybe, majd forgassuk egybe a mézes keverékkel.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, fahéjjal és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, utána adjuk hozzá a mézes keveréket.
A bekevert masszát tegyük fagyasztózacskóba vagy fóliába. Ezután a tésztát tegyük hűtőbe 1 éjszakára.
Másnap a sütőt melegítsük elő 180 fokosra. Ezután vegyünk elő egy tepsit, és béleljük ki sütőpapírral.
A hűtőben pihent masszából formázzunk kis golyókat, majd helyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsire (ne pakoljuk szorosan egymás mellé). Egy pohár segítségével vagy a kezünkkel kicsit nyomkodjuk le a tésztagolyókat.
A mézes puszedlit toljuk a sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre.
Közben a tojásfehérjét vízgőz felett verjük stabil habbá, közben adjuk hozzá a cukrot és az ecetet.
A kihűlt puszedlit kenjük vagy mártsuk a tojásfehérjehabba, majd hagyjuk, hogy megdermedjen.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu