
Szuperegészséges hordozható reggeli a házi müzliszelet
Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Az egyik leghasznosabb, legokosabb étel a világon a müzli vagy granolaszelet, ezzel mi is egyet értünk, ezért még egy receptet is adunk a házi verzió elkészítéséhez, ami finomabb, olcsóbb és sokkal táplálóbb, mint a bolti.
A müzliszelet egy hihetetlenül hasznos intézmény, mert édes, de közben van benne egy csomó olyan alapanyag is, ami lassan szívódik fel és tápláló. Úgy ad energiát, hogy azt néhány órán át szinten is tudja tartani, nem szökik az egekbe, majd zuhan a mélybe a vércukorszint úgy, ahogy azt egy csoki után teszi.
A másik hasznos tulajdonsága, hogy hordozható, be lehet csomagolni a gyereknek úszás utáni éhségroham esetére, lehet vinni magunkkal edzés utáni lemerülésre, és akkor is jól jön, ha nem volt idő otthon a reggelire.
A bolti müzliszeletek nekem mind túl édesek és szárazak, ezért állok neki időről időre az otthoni sütésnek. A müzliszeleteket általában a sok méz vagy szirup köti össze. Most megpróbáltam a méz egy részét banán és datolya folyékonnyá főtt egyvelegére cserélni, hogy kevésbé legyen töményen édes. Nagyon sok benne a mag, hogy tényleg tele legyen energiával, hiszen ez itt most nem a fogyókúráról szól, hanem a hatékony energia utántöltésről.
Ha a szárazanyag-folyékony anyag arányokat megtartjuk, bátran lehet variálni a receptet és cserélgetni a magokat arra, amit szeretünk vagy amink épp otthon akad.
Házi müzliszelet

Hozzávalók 12 adaghoz
- 120 gramm zabpehely
- 50 gramm mandula
- 50 gramm napraforgó mag
- 50 gramm tökmag
- 20 gramm szezámmag
- 6 darab datolya
- 1 darab banán
- 100 gramm méz
- 1 csipet só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors