Pihe-puha szendvicskenyér házilag – Ne a bolti csomagoltat vedd

toastkenyér cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyetemista koromban szinte csak előrecsomagolt kenyeret vettem, részben praktikus, részben anyagi megfontolásból.

A szendvicskenyér igazi megmentő volt egy időben, sokáig elállt, és ha betettem a sütőbe, egész finom melegszendvicseket tudtam belőle készíteni. Néha csak megpirítottam és tojást sütöttem hozzá. Nem néztem az összetevőit, de az tény, hogy gyanúsan sokáig megőrizte a frissességét. Ami miatt verhetetlen volt, az a puhasága.

Szerencsére otthon is el lehet készíteni, azoknak érdemes, akik erre az élményre vágynak csak éppen tartósítószerek nélkül. 

Házi szendvicskenyér

toastkenyér recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm liszt
  • 150 milliliter tej
  • 60 gramm vaj
  • 25 gramm élesztő
  • 100 milliliter víz (langyos)
  • 15 gramm maláta (elhagyható)
  • 10 gramm
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk bele a vízbe, és hagyjuk, hogy feloldódjon. Egy tálba öntsük bele a lisztet, a malátát, majd öntsük bele az élesztős vizet és a tejet is, alaposan gyúrjuk össze. Közben adjunk hozzá puha vajat, addig dolgozzuk össze, míg teljesen egynemű nem lesz. A végén adjuk hozzá a sót. 

Addig gyúrjuk a tésztát, amíg elválik a tál szélétől. Ekkor tegyük egy lisztezett felületre. Készítsünk belőle labdát, majd tegyük egy tálba. Takarjuk le, és hagyjuk kelni másfél órát. Ha megkelt, olajozzuk meg és nyújtsuk hosszúkás formára, majd tegyük bele egy téglatest alakú tepsibe, majd tegyünk rá tetőt.  Amikor a tészta a tepsi tetejét eléri, melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

Süssük a kenyeret 40 percig. Ha megsült, vegyük le a tetőt, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük