
Mennyei, fordított szilvás sütemény: puha és illatos

A kevert sütemény egyszerűen készül, mégis különleges, köszönhetően annak, hogy a gyümölcs a forma aljára kerül, így kapja meg bájos megjelenését.
A fordított sütemény a francia konyhaművészet csodája, mely tarte tatin néven ismert. Eredetileg almával híresült el ez a különleges finomság, de más gyümölccsel is érdemes kipróbálni, én most szilvával toltam a sütőbe.
A dekoratív süti nem csak a megjelenésével csábít, ízében is fantasztikus. A tészta puha és illatos, melyben a szilva mellett a fahéj melengető aromája is érezteti magát.
-
2023-09-12 09:32:02
-
2023-09-11 09:32:01
-
2023-09-07 07:30:02
Puha, fordított szilvás sütemény

Hozzávalók 4 személyre
- 6 darab szilva
- 50 g lágy vaj
- 300 g barna cukor
- 320 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 280 g joghurt
- 150 ml olaj
- 4 darab tojás
- porcukor szükség szerint (opcionális)
Elkészítés:
A szilvát mossuk meg és szeleteljük fel.
Vegyünk elő egy tortaformát (20 cm). A lágy vajat keverjük össze 1 evőkanál cukorral, majd a forma alján kenjük szét. Erre pakoljuk rá a szilvaszeleteket.
A lisztet a sóval, sütőporral és fahéjjal forgassuk egybe.
A joghurtot öntsük egy másik keverőtálba, és keverjük egybe az olajjal, maradék cukorral és tojással. Ezután a nedves és száraz hozzávalókat keverjük csomómentesre.
A masszát öntsük a formába helyezett szilvaszeletekre, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (sütési idő körülbelül 40-45 perc, de több is lehet, sütőfüggő.)
A süteményt a formában hagyjuk kihűlni, majd borítsuk sütőrácsra, vagy óvatosan fordítsuk meg, ha szeretnénk, porcukorral szórjuk meg.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!