Mennyei, fordított szilvás sütemény: puha és illatos

Puha, fordított szilvás sütemény cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kevert sütemény egyszerűen készül, mégis különleges, köszönhetően annak, hogy a gyümölcs a forma aljára kerül, így kapja meg bájos megjelenését.

A fordított sütemény a francia konyhaművészet csodája, mely tarte tatin néven ismert. Eredetileg almával híresült el ez a különleges finomság, de más gyümölccsel is érdemes kipróbálni, én most szilvával toltam a sütőbe.

A dekoratív süti nem csak a megjelenésével csábít, ízében is fantasztikus. A tészta puha és illatos, melyben a szilva mellett a fahéj melengető aromája is érezteti magát.

Puha, fordított szilvás sütemény

Puha, fordított szilvás sütemény ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 darab szilva
  • 50 g lágy vaj
  • 300 g barna cukor
  • 320 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 280 g joghurt
  • 150 ml olaj
  • 4 darab tojás
  • porcukor szükség szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát mossuk meg és szeleteljük fel.

Vegyünk elő egy tortaformát (20 cm). A lágy vajat keverjük össze 1 evőkanál cukorral, majd a forma alján kenjük szét. Erre pakoljuk rá a szilvaszeleteket.

A lisztet a sóval, sütőporral és fahéjjal forgassuk egybe.

A joghurtot öntsük egy másik keverőtálba, és keverjük egybe az olajjal, maradék cukorral és tojással. Ezután a nedves és száraz hozzávalókat keverjük csomómentesre.

A masszát öntsük a formába helyezett szilvaszeletekre, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (sütési idő körülbelül 40-45 perc, de több is lehet, sütőfüggő.)

A süteményt a formában hagyjuk kihűlni, majd borítsuk sütőrácsra, vagy óvatosan fordítsuk meg, ha szeretnénk, porcukorral szórjuk meg.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük