Házi ecetes szilva a dédi receptje szerint: kemény gyümölcs is mehet bele
Az ecetes szilva visszahozza a gyermekkori ízeket, emlékeket. Remekül illik a sült és rántott húsokhoz is.
A szilvás gombóc készítése időigényes feladat, de megéri belefektetni az energiát. És ha már úgyis konyhában leszel egy ideig, akkor legyen dupla mennyiségű a gombóc, mert úgy a fagyasztóba is jut. Gondolj bele, milyen jó lesz később elővenni a házi finomságot, megforgatni diós, zsemlemorzsás, vagy épp mákos ruhában.
A fagyasztásnál a betöltött gombócokat helyezd tálcára, úgy tedd a mélyhűtőbe 2-3 órára, míg keményre fagynak. Ezután dobozba vagy fagyasztózacskóba pakold a gombócokat, úgy tedd vissza. Amikor legközelebb megkívánnád, csak előkapod, kifőzöd.
Szilvás gombócot mindig öregburgonyából készíts. Még melegen törd simára, a lisztet azonban csak akkor add hozzá, ha hidegre hűlt a krumpli. A lisztet apránként adagold, de csak annyit, amennyit felvesz a tészta. Az elkészült gombócokat hagyományosan pirított zsemlemorzsába szokás forgatni, de más ruhát is kaphat. A szilvás gombóc mákba forgatva is fenomenális, ha nem hiszed, próbáld ki!
A megtisztított burgonyát vágjuk közepes kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára.
A megfőtt krumplit szűrjük le, még melegen törjük össze vajjal, tejföllel és 1 csipet sóval. A krumplit takarjuk le fóliával és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
A hideg burgonyához adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz (ha szükséges, tejfölt is), gyúrjunk belőle lágy tésztát.
A szilvát mossuk meg és magozzuk ki.
A szilvákat forgassuk egybe a cukorral, fahéjjal és a rummal.
A begyúrt tésztából csípjünk le egy kis darabot, lapítsuk ki, tegyük bele a szilvát, formázzuk gombóccá.
A gombócokat dobjuk forrásban lévő vízbe. Amikor a gombócok felúsztak a víz tetejére, várjunk 3-4 percet, majd vegyük ki őket a vízből.
A mákot és a cukrot keverjük össze.
A gombócokat még melegen forgassuk meg a mákos keverékben.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu