Friss, forró zsemle az ünnepi asztalra - Már az illata miatt is megéri megsütni
7
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A friss, ropogós zsemlének nincs párja. A legjobb akkor, ha magunk készítjük el, és még forrón tesszük az asztalra. Akár a húsvéti reggelit is megkoronázhatjuk vele. A család garantáltan el lesz ájulva.
Az alábbi recept nem bonyolult, bár kicsit időigényes. Adni kell időt a zsemlécskéknek, hogy szépen megkeljenek. Én korán kelő vagyok, szóval, ha rászánom magam a zsemlesütésre, akkor frissen készítem, de olvastam egy meglepő praktikát, ami jól jöhet azoknak, akik sokáig szeretnének aludni.
Konyhai trükk a későn kelőknek
Az élesztős tésztának nem elsősorban melegre, hanem elegendő ideig tartó pihentetésre van szüksége. A tésztát tehát már előző este elkészíthetjük, majd az első kelesztésnek nagyjából a középidejében fedjük le nedves ruhával, és tegyük be a hűtőszekrénybe éjszakára. Reggel ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk, a tészta remekül formázható és süthető lesz. A hidegen kelesztett tészta nagyon finom pórusú, ennélfogva rendkívül zamatos.
Házi zsemle
Hozzávalók 10 adaghoz
- 40 dekagramm tönkölybúza fehérliszt
- 10 dekagramm kukoricadara (finom szemű)
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 zacskó instant élesztő
- 2.5 deciliter tej
- 1 deciliter víz
- 4 dekagramm vaj
- 1 evőkanál tej (kenéshez)
Elkészítés:
A lisztet, a kukoricadarát, az élesztőt, cukrot és a sót tegyük egy méretes tálba és keverjük jól el. Közben a tejet, a vizet és a vajat melegítsük össze. A lisztes élesztős keverékhez öntsük hozzá a langyos tejes, vajas vizet. Egy kézi robotgép dagasztó fejével addig dagasszuk, míg a tészta szépen fel nem hólyagosodik és el nem válik az edény falától. Ha a tészta összeállt, fedjük le, és lefedve kelesszük szobahőmérsékleten nagyjából egy órán keresztül, vagy míg a duplájára nem kel. Ha másnap szeretnénk csak megsütni a zsemléket, alkalmazzuk a hideg kelesztéses módszert.
Mikor a tészta megkelt, tegyük lisztezett deszkára és gyúrjuk át alaposan. A tésztát vegyük két részbe és formázzuk hengeralakúra. A hengert vágjuk szeletekre, majd a szeleteket hengergessük zsemleformára. Tegyük a zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le, és legalább fél órán át hagyjuk újra megkelni.
A zsemléket kenjük meg egy kevés tejjel, toljuk hideg sütőbe. A sütőt gyújtsuk be 180 fokra, és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Mikor a tészta megkelt, tegyük lisztezett deszkára és gyúrjuk át alaposan. A tésztát vegyük két részbe és formázzuk hengeralakúra. A hengert vágjuk szeletekre, majd a szeleteket hengergessük zsemleformára. Tegyük a zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le, és legalább fél órán át hagyjuk újra megkelni.
A zsemléket kenjük meg egy kevés tejjel, toljuk hideg sütőbe. A sütőt gyújtsuk be 180 fokra, és 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images
Címkék: