![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kívül ropogós, belül krémes hercegnő burgonya: parmezán gazdagítja
![hercegnőburi](https://kep.index.hu/1/0/3245/32450/324502/32450229_2488213_9a13f76cfaa9a78b93eea3fa9805777a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, mint azt elsőre gondolnánk, mégis látványos és ízletes köret lesz a végeredmény.
Sokkal látványosabb, mint a sima krumplipüré, de nem sokkal bonyolultabb az elkészítése - ha kész a selymes püré, habzsákba kell tölteni, halmokat nyomni belőle a tepsire, majd aranybarnára sütni. Ennyivel kerül több időbe és munkába, mégis sokkal szebb és - a parmezánnak hála - finomabb végeredményt kapunk.
A hercegnő burgonya alapja annyiban tér el a sima pürétől, hogy tejszínnel, vajjal és tojássárgájával készül. Mivel tepsiben sül pirosra, a tojás is kap hőkezelést, és mind állagban, mind ízben sokat dob az összhatáson.
Hercegnő burgonya
![hercegnőburi2](https://kep.index.hu/1/0/3245/32450/324502/32450243_2a4b33c236ad4b77068444c80f53d809_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
Hercegnő burgonya:
- 1350 gramm burgonya
- 80 milliliter tejszín
- 4 evőkanál vaj
- 50 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
- 1 csipet szerecsendió
- 3 darab tojássárgája
Tetejére:
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál parmezán
Elkészítés:
A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk kockákra. Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt. Ha kész, szűrjük le, tegyük félre.
A főtt burgonyát daráljuk le, vagy törjük össze krumplinyomóval. Keverjük bele a puha vajat, majd öntsük hozzá a tejszínt, a parmezánt, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Egyesével keverjük bele a tojássárgákat. Mikor homogén a püré, töltsük habzsákba.
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Nyomjunk a püréből csillagcsövön keresztül kb. 7 centiméter átmérőjű, 5 centiméter magas halmokat, hagyjunk köztük 5 centiméter helyet - természetesen kisebbeket is készíthetünk. Tegyük őket a fagyasztóba 15 percre.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Vegyük ki őket a hűtőből, kenjük meg a tetejüket olvasztott vajjal és szórjuk meg parmezánnal.
Kb. 20 percig süssük őket, amíg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!