Kívül ropogós, belül krémes hercegnő burgonya: parmezán gazdagítja

hercegnőburi
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyáltalán nem olyan bonyolult az elkészítése, mint azt elsőre gondolnánk, mégis látványos és ízletes köret lesz a végeredmény.

Sokkal látványosabb, mint a sima krumplipüré, de nem sokkal bonyolultabb az elkészítése - ha kész a selymes püré, habzsákba kell tölteni, halmokat nyomni belőle a tepsire, majd aranybarnára sütni. Ennyivel kerül több időbe és munkába, mégis sokkal szebb és - a parmezánnak hála - finomabb végeredményt kapunk.

A hercegnő burgonya alapja annyiban tér el a sima pürétől, hogy tejszínnel, vajjal és tojássárgájával készül. Mivel tepsiben sül pirosra, a tojás is kap hőkezelést, és mind állagban, mind ízben sokat dob az összhatáson. 

Hercegnő burgonya

hercegnőburi2

Hozzávalók 12 darabhoz

Hercegnő burgonya:

  • 1350 gramm burgonya
  • 80 milliliter tejszín
  • 4 evőkanál vaj
  • 50 gramm parmezán
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 3 darab tojássárgája

Tetejére:

  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk kockákra. Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt. Ha kész, szűrjük le, tegyük félre.

A főtt burgonyát daráljuk le, vagy törjük össze krumplinyomóval. Keverjük bele a puha vajat, majd öntsük hozzá a tejszínt, a parmezánt, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Egyesével keverjük bele a tojássárgákat. Mikor homogén a püré, töltsük habzsákba.

Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. Nyomjunk a püréből csillagcsövön keresztül kb. 7 centiméter átmérőjű, 5 centiméter magas halmokat, hagyjunk köztük 5 centiméter helyet - természetesen kisebbeket is készíthetünk. Tegyük őket a fagyasztóba 15 percre.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Vegyük ki őket a hűtőből, kenjük meg a tetejüket olvasztott vajjal és szórjuk meg parmezánnal.

Kb. 20 percig süssük őket, amíg aranybarnák nem lesznek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük